Placki z gotowanych ziemniaków i meksykańskiej mieszanki warzyw

Placki z gotowanych ziemniaków i meksykańskiej mieszanki warzyw
Autor: Shutterstock Placki z gotowanych ziemniaków z dodatkiem kukurydzy, fasoli i papryki
łatwy
30 min
4

Placki z gotowanych ziemniaków i meksykańskiej mieszanki warzyw to sprytny sposób na zagospodarowanie resztek tłuczonych kartofli. Ale przede wszystkim to pyszne danie obiadowe lub kolacja na ciepło. Podaj je z pikantnym keczupem lub salsą ze świeżych pomidorów. Oto przepis na łatwe placki z gotowanych ziemniaków!

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka gotowanych ziemniaków tłuczonych
  • 1 szklanka meksykańskiej mieszanki warzyw mrożonej: kukurydzy, czerwonej fasoli, fasoli szparagowej, papryki lub z puszki
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 1/3 szklanki tartego sera cheddar
  • 1 jajko L, rozmącone
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1/4 szklanki oleju do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej olej na nieprzywierającej patelni na średnim ogniu, aż będzie gorący.
  • Mrożonkę gotuj w osolonym wrzątku przez 5 minut. Jeśli używasz mieszanki z puszki, to odcedź. Nie ma potrzeby jej gotować. 
  • Wszystkie pozostałe składniki dobrze wymieszaj.
  • Nabieraj po 2 łyżki stołowe przygotowanej mieszaniny na 1 placek. Kładź na gorącym oleju i lekko spłaszcz ziemniaczaną mieszaninę.
  • Smaż placek 2-3 minuty z każdej strony, rumieniąc go na złoty kolor.
  • Zdejmij placki z patelni i osącz na papierowych ręcznikach lub brązowych torbach, aby usunąć nadmiar oleju.
  • Podawaj z keczupem. Smacznego!
Beszamel - jak kupować ziemniaki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej