Placki z gotowanych ziemniaków i meksykańskiej mieszanki warzyw
2021-10-11
łatwy
30 min
4
Placki z gotowanych ziemniaków i meksykańskiej mieszanki warzyw to sprytny sposób na zagospodarowanie resztek tłuczonych kartofli. Ale przede wszystkim to pyszne danie obiadowe lub kolacja na ciepło. Podaj je z pikantnym keczupem lub salsą ze świeżych pomidorów. Oto przepis na łatwe placki z gotowanych ziemniaków!
SKŁADNIKI
- 1 szklanka gotowanych ziemniaków tłuczonych
- 1 szklanka meksykańskiej mieszanki warzyw mrożonej: kukurydzy, czerwonej fasoli, fasoli szparagowej, papryki lub z puszki
- 1 mała cebula, posiekana
- 1/3 szklanki tartego sera cheddar
- 1 jajko L, rozmącone
- 1/2 szklanki mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1/4 szklanki oleju do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej olej na nieprzywierającej patelni na średnim ogniu, aż będzie gorący.
- Mrożonkę gotuj w osolonym wrzątku przez 5 minut. Jeśli używasz mieszanki z puszki, to odcedź. Nie ma potrzeby jej gotować.
- Wszystkie pozostałe składniki dobrze wymieszaj.
- Nabieraj po 2 łyżki stołowe przygotowanej mieszaniny na 1 placek. Kładź na gorącym oleju i lekko spłaszcz ziemniaczaną mieszaninę.
- Smaż placek 2-3 minuty z każdej strony, rumieniąc go na złoty kolor.
- Zdejmij placki z patelni i osącz na papierowych ręcznikach lub brązowych torbach, aby usunąć nadmiar oleju.
- Podawaj z keczupem. Smacznego!
Beszamel - jak kupować ziemniaki?