Placek ziemniaczany z kurkami i szczypiorkiem [wykwintny przepis]

2021-03-29
MK
Placek ziemniaczany z kurkami i szczypiorkiem [wykwintny przepis]
Autor: thinkstockphotos.com Placek ziemniaczany z kurkami i szczypiorkiem [wykwintny przepis]
łatwy
20 min
4

Kurki są dostępne właściwie przez cały rok. Zbieramy je od czerwca do listopada, a potem możemy się cieszyć kurkami mrożonymi. Można z nich przyrządzać bardzo proste potrawy, ale też wyrafinowane. Tu podajemy przepis na placek ziemniaczany z kurkami i szczypiorkiem w sosie winnym. Takie danie z kurek zadowoli nawet najbardziej wykwintne podniebienia.

SKŁADNIKI

  • szklanka drobnych kurek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ¼ szklanki grubo pokrojonego szczypiorku
  • ¼ szklanki deserowego wina
  • 2 duże lub 4 małe ziemniaki
  • jajko
  • tymianek
  • pieprz i sól
  • 4 łyżki startego sera żółtego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurki podduś na łyżce oliwy, dodaj szczypior i duś jeszcze przez ok. 3 minuty. Dodaj wino i duś dalej, aż do odparowania sosu. 
  • Ziemniaki ugotuj, aż będą prawie miękkie, ostudź i zetrzyj na grubej tarce. Wymieszaj z jajkiem i tymiankiem, dodaj do smaku soli i pieprzu.
  • Z masy formuj placuszki i układaj je na posmarowanej łyżką oliwy blasze. Na każdy placek nałóż sos kurkowy i posyp serem.
    Zapiekaj w temp. 190 stopni, aż się zrumienią.
MK