Placek ziemniaczany z kurkami i szczypiorkiem [wykwintny przepis]
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Kurki są dostępne właściwie przez cały rok. Zbieramy je od czerwca do listopada, a potem możemy się cieszyć kurkami mrożonymi. Można z nich przyrządzać bardzo proste potrawy, ale też wyrafinowane. Tu podajemy przepis na placek ziemniaczany z kurkami i szczypiorkiem w sosie winnym. Takie danie z kurek zadowoli nawet najbardziej wykwintne podniebienia.
SKŁADNIKI
- szklanka drobnych kurek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ¼ szklanki grubo pokrojonego szczypiorku
- ¼ szklanki deserowego wina
- 2 duże lub 4 małe ziemniaki
- jajko
- tymianek
- pieprz i sól
- 4 łyżki startego sera żółtego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurki podduś na łyżce oliwy, dodaj szczypior i duś jeszcze przez ok. 3 minuty. Dodaj wino i duś dalej, aż do odparowania sosu.
- Ziemniaki ugotuj, aż będą prawie miękkie, ostudź i zetrzyj na grubej tarce. Wymieszaj z jajkiem i tymiankiem, dodaj do smaku soli i pieprzu.
- Z masy formuj placuszki i układaj je na posmarowanej łyżką oliwy blasze. Na każdy placek nałóż sos kurkowy i posyp serem.
Zapiekaj w temp. 190 stopni, aż się zrumienią.