Placek po węgiersku według Magdy Gessler z Kuchennych Rewolucji w Galerii Smaku, Kozienice
2021-11-23
łatwy
45 min
4
Placek po węgiersku to nic innego jak sporej średnicy placek ziemniaczany podawany z gulaszem. Jest to prawdziwe danie na pocieszenie. Przyniosło także sukces restauracji Galeria Smaku w Kozienicach, które skutecznie unowocześniła Magda Gessler w 10 odc. 4 sez. "Kuchennych rewolucji".
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 6-8 ziemniaków
- 1 cebula
- kilka łyżek mąki
- 1 jajko
- majeranek
- pieprz, sól
- Farsz:
- 0,5 kg łopatki wieprzowej
- 1 duża cebula lub 2 średnie
- 1 duża papryka czerwona
- 2-4 średnie ogórki kiszone
- 1 łyżka smalcu lub 2 łyżki oleju
- 0,5 l przecieru pomidorowego typu pelati lub rustic
- 2 łyżeczki kminku mielonego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki i cebule zetrzyj na tarce o drobnych oczkach (sprawdź kupić najlepsze ziemniaki w filmiku poniżej). Dodaj mąkę, całe jajko, sporo majeranku, pieprz, sól. Wszystkie składniki wymieszaj. Smaż na oleju placki wielkości patelni.
- Mięso pokrój w kostkę. Posól i popierz. Cebulę pokrój w piórka, a paprykę w paseczki. Ogórki drobno posiekaj.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej tłuszcz, dodaj paprykę słodką, ostrą oraz kminek, smaż mniej niż 1 minutę. Dodaj pokrojone mięso i smaż do zrumienienia. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj paprykę pokrojoną i posiekane ogórki. Smaż jeszcze przez kilka minut.
- Na koniec wlej pół szklanki wody, przecier pomidorowy oraz dodaj przyprawy. Gotuj, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje.
- Placek rozłóż na talerzu, nałóż mięso z sosem, złóż na pół i na wierzch placka nałóż jeszcze jedną łyżkę farszu.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?