Pieczone klopsiki z ciecierzycy i buraka: zdrowe wsparcie dla naszego serca
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Orzechowe klopsiki z ciecierzycy i buraka to rodzaj falafela, który urozmaici nasze jednostajne menu. Tak przygotowane klopsiki wegańskie są pyszne i sycące. Migdały, siemię lniane i sezam użyte do przygotowania klopsików, zawierają dużo nienasyconych tłuszczy, które wspierają nasze serce w codziennym trudzie. Burak to dodatkowa porcja antyoksydantów wspomagających nasz układ odpornościowy. Pyszne i zdrowe klopsiki będą smakowały każdemu.
Zadbaj o niezbędne składniki odżywcze na diecie wegetariańskiej. Skorzystaj z diety wegetariańskiej w programie JeszCoLubisz!
Strączki pod lupą! TUTAJ>>>
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 średni burak upieczony lub ugotowany
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1/4 szklanki prażonych nasion sezamu
- 1/2 szklanki blanszowanych migdałów (bez skórki)
- 1/2 szklanki świeżej natki pietruszki
- 1 1/2 szklanki gotowanej ciecierzycy
- 1/4 szklanki mąki z ciecierzycy lub kukurydzy
- 1 czubata łyżka stołowa tahini (pasty z sezamu)
- 1 cytryna, tylko wyciśnięty sok
- 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz jeszcze trochę do obtoczenia falafeli przed pieczeniem
- 1/2 łyżeczki kminku mielonego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraka zetrzeć na tarce.
- Siemię lniane zalać 1/4 szklanki gorącej wody i odstawić.
- W malakserze rozdrobnić sezam i migdały w trybie pulsacyjnym.
- Dodać ciecierzycę i natkę pietruszki, zmiksować razem.
- Dodać pozostałe przyprawy, sok z cytryny, oliwę i sodę oczyszczoną. Zmiksować w trybie pulsacyjnym.
- Na koniec dodać starte buraczki, mąkę i spęczniałe siemię lniane. Zmiksować krótko w trybie pulsacyjnym.
- Przygotowaną masę odstawić do lodówki na 30 minut (można przechować w lodówce do 12 godzin).
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C.
- Z masy uformować 20 kulek, obtoczyć je w oliwie, następnie ułożyć na blasze wyłożone papierem do pieczenia.
- Blachę z klopsikami wstawić do piekarnika i piec 10 minut, przewrócić klopsiki na drugą stronę i piec kolejne 10 minut.
- Podawać z bułka lub pitą, świeżymi warzywami i sosem jogurtowo-koperkowym.