Pieczone klopsiki z ciecierzycy i buraka: zdrowe wsparcie dla naszego serca

2021-03-29
Pieczone klopsiki z ciecierzycy i buraka: zdrowe wsparcie dla naszego serca
Autor: Shutterstock Pieczone falafele buraczane można podać w bułce lub na sałatce
łatwy
30 min
4

Orzechowe klopsiki z ciecierzycy i buraka to rodzaj falafela, który urozmaici nasze jednostajne menu. Tak przygotowane klopsiki wegańskie są pyszne i sycące. Migdały, siemię lniane i sezam użyte do przygotowania klopsików, zawierają dużo nienasyconych tłuszczy, które wspierają nasze serce w codziennym trudzie. Burak to dodatkowa porcja antyoksydantów wspomagających nasz układ odpornościowy. Pyszne i zdrowe klopsiki będą smakowały każdemu. 

Zadbaj o niezbędne składniki odżywcze na diecie wegetariańskiej. Skorzystaj z diety wegetariańskiej w programie JeszCoLubisz!

Strączki pod lupą! TUTAJ>>>

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 średni burak upieczony lub ugotowany
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1/4 szklanki prażonych nasion sezamu
  • 1/2 szklanki blanszowanych migdałów (bez skórki)
  • 1/2 szklanki świeżej natki pietruszki
  • 1 1/2 szklanki gotowanej ciecierzycy
  • 1/4 szklanki mąki z ciecierzycy lub kukurydzy
  • 1 czubata łyżka stołowa tahini (pasty z sezamu)
  • 1 cytryna, tylko wyciśnięty sok
  • 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz jeszcze trochę do obtoczenia falafeli przed pieczeniem
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraka zetrzeć na tarce. 
  • Siemię lniane zalać 1/4 szklanki gorącej wody i odstawić. 
  • W malakserze rozdrobnić sezam i migdały w trybie pulsacyjnym. 
  • Dodać ciecierzycę i natkę pietruszki, zmiksować razem. 
  • Dodać pozostałe przyprawy, sok z cytryny, oliwę i sodę oczyszczoną. Zmiksować w trybie pulsacyjnym. 
  • Na koniec dodać starte buraczki, mąkę i spęczniałe siemię lniane. Zmiksować krótko w trybie pulsacyjnym. 
  • Przygotowaną masę odstawić do lodówki na 30 minut (można przechować w lodówce do 12 godzin). 
  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C.
  • Z masy uformować 20 kulek, obtoczyć je w oliwie, następnie ułożyć na blasze wyłożone papierem do pieczenia.
  • Blachę z klopsikami wstawić do piekarnika i piec 10 minut, przewrócić klopsiki na drugą stronę i piec kolejne 10 minut. 
  • Podawać z bułka lub pitą, świeżymi warzywami i sosem jogurtowo-koperkowym.