Pieczona marchewka z fetą: łatwy przepis na pyszą przystawkę

Pieczona marchewka z fetą: łatwy przepis na pyszą przystawkę
Autor: Shutterstock.com Pieczona marchewka z fetą: łatwy przepis na pyszą przystawkę
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pieczona marchewka z fetą to tani i łatwy przepis na pyszą przystawkę. Wciąż słyszę, jak ludzie mówią o tym, jak drogie są warzywa i dlatego nie można jeść zdrowo, mając ograniczony budżet. Jasne, niektóre warzywa są drogie, ale jest tak wiele „zwykłych” warzyw, które są tanie i świetnie nadają się do wzbogacania posiłku bez wydawania tysiecy złotych (marchew, kapusta, ziemniaki, cebula, seler itp.). Ta sałatka z pieczonej marchewki i fety jest doskonałym przykładem tego, jak można podać te „podstawowe” warzywa, aby były super smaczne i wywoływały ślinotok. Do dzieła! 

SKŁADNIKI

  • 1 kg marchwi świeżej, młodej lub mrożonej marchewki mini
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól i pieprz do smaku 
  • 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki 
  • 1/4 szklanki pokruszonego sera feta lub jego roślinnego zamiennika
  • 1 łyżka prażonych pestek i orzechów (opcjonalnie)
  • 2 puszki soczewicy (opcjonalnie, jeśli marchewak ma stanowić danie główne)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 220ºC. Marchew zimową obierz i pokrój na centymetrowe kawałki. W przypadku grubszych końców marchewki, również pokrój je wzdłuż, aby zmniejszyć ich grubość. Postaraj się, aby kawałki marchwi miały podobną długość i grubość, aby upiec się w tym samym tempie.
  • Młodą marchew dobrze umyj. Przytnij łodygi. Z mrożoną marchewką mini nic nie musisz robić.
  • Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, aby ułatwić czyszczenie. Połóż marchewki na blasze do pieczenia i skrop oliwą z oliwek. Dodaj szczyptę soli i pieprzu, a następnie wymieszaj.
  • Włóż blachę z marchewkami do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut, mieszając raz w połowie. Marchewki mrożone piecz przez 30 minut. 
  • Po upieczeniu marchewki powinny być miękkie, powierzchnia lekko pokryta pęcherzami, a spód zarumieniony. Niech marchewki nieco ostygną, aby już nie parowały.
  • Gdy marchewki ostygną, posiekaj z grubsza pietruszkę i pokrusz fetę.
  • Do miski wrzuć marchewki, pietruszkę i pokruszoną fetę. Dodaj kolejną szczyptę soli i pieprzu, a następnie wymieszaj, aby połączyć. Podawaj na ciepło. 
  • Jeśli chcesz by pieczone marchewki stały się pełnowartościowym posiłkiem, podaj je z podgrzaną soczewicą i posyp prażonymi pestkami. 
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?

Zobacz GALERIĘ, jak zrobić przepis: Marchew zapiekana w sosie chrzanowym

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej