Peperonata: przepis na pieczoną paprykę z warzywami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Peperonata z pieczonej papryki, bakłażana i pomidorów to pyszny dodatek do pieczonych mięs lub ryb. Można ją też po prostu zjeść z bagietką lub na pajdzie chleba. To danie warzywne idealne na lato.
SKŁADNIKI
- 2-3 bakłażany -te bardziej pękate
- 4-5 sporych czerwonych papryk
- 8-10 pomidorów średniej wielkości
- bułka tarta
- oliwa z oliwek extra vergine (łagodna, kolor słomkowy)
- czosnek 2-3 spore ząbki
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażany umyj, pokrój wzdłuż na plastry grubości 1 cm.
- Paprykę oczyść z gniazdek, pokrój na spore prostokąty. Pomidory wymyj i pokrój na pół w poprzek.
- Posmaruj formę do ciasta (prostokątną o rozmiarach mniej więcej 40x25 cm, ważne, aby głębokość wynosiła przynajmniej 4 cm) oliwą.
- Na dnie połóż bakłażany, „piętki” skórką do dołu, całą warstwę posyp lekko bułką tartą, skrop oliwą i ułóż kilka plasterków czosnku, tej warstwy nie solisz. Na warstwie bakłażanów połóż pokrojoną paprykę, też skórką do dołu, posyp bułką tartą i skrop oliwą, na kilku plastrach ułóż pokrojony czosnek.
- Ostatnią warstwą są połówki pomidorów, ułożone miąższem do góry. Potraktuj je identycznie, jak poprzednią warstwę. Całość włóż do mocno nagrzanego piekarnika.