Peperonata: przepis na pieczoną paprykę z warzywami

2021-03-29
Peperonata: przepis na pieczoną paprykę z warzywami
Autor: Shutterstock Włoska peperonata to danie idealne na lato
łatwy
30 min
4

Peperonata z pieczonej papryki, bakłażana i pomidorów to pyszny dodatek do pieczonych mięs lub ryb. Można ją też po prostu zjeść z bagietką lub na pajdzie chleba. To danie warzywne idealne na lato. 

SKŁADNIKI

  • 2-3 bakłażany -te bardziej pękate
  • 4-5 sporych czerwonych papryk
  • 8-10 pomidorów średniej wielkości
  • bułka tarta
  • oliwa z oliwek extra vergine (łagodna, kolor słomkowy)
  • czosnek 2-3 spore ząbki
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażany umyj, pokrój wzdłuż na plastry grubości 1 cm.
  • Paprykę oczyść z gniazdek, pokrój na spore prostokąty. Pomidory wymyj i pokrój na pół w poprzek.
  • Posmaruj formę do ciasta (prostokątną o rozmiarach mniej więcej 40x25 cm, ważne, aby głębokość wynosiła przynajmniej 4 cm) oliwą.
  • Na dnie połóż bakłażany, „piętki” skórką do dołu, całą warstwę posyp lekko bułką tartą, skrop oliwą i ułóż kilka plasterków czosnku, tej warstwy nie solisz. Na warstwie bakłażanów połóż pokrojoną paprykę, też skórką do dołu, posyp bułką tartą i skrop oliwą, na kilku plastrach ułóż pokrojony czosnek.
  • Ostatnią warstwą są połówki pomidorów, ułożone miąższem do góry. Potraktuj je identycznie, jak poprzednią warstwę. Całość włóż do mocno nagrzanego piekarnika.