Pęczotto z cukinią z menu Beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Pęczotto z cukinią to świetna propozycja dla miłośników kasz. Danie jest znakomite i łatwe do przygotowania. Przepis autorstwa specjalistów z Poradni Dietetycznej Dietosfera powstał w ramach programu beszamel.pl DIETETYCZNIE.
SKŁADNIKI
- 40 g suchej kaszy pęczak
- ½ cukinii
- 10 g orzechów piniowych
- 1 ząbek czosnku
- garść szpinaku świeżego
- 1 mała cebula
- łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżeczka oliwy/oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pęczak ugotować wg przepisu na opakowaniu.
- Uprażyć orzeszki piniowe na suchej patelni, a następnie zeszklić cebulę i czosnek na rozgrzanej oliwie.
- Dodać pokrojoną w kostkę cukinię (można dolać odrobinę wody żeby poddusić).
- Następnie dołożyć szpinak, przyprawić i dusić na wolnym ogniu 10 min.
- Wymieszać sok z cytryny z syropem klonowym, dodać sos i kaszę na patelnię.
- Wymieszać i chwilę wszystko ponownie dusić
- Danie posypać uprażonymi orzechami.