Pęczak z warzywami w stylu meksykańskim - cudownie zdrowe danie jednogarnkowe
2021-07-24
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pęczak z warzywami w stylu meksykańskim to proste do przygotowania danie jednogarnkowe, bardzo zdrowe i smaczne - bo podkręcone ostrymi przyprawami. Sycąca dawka błonnika i witamin, polecamy je nie tylko wegetarianom.
SKŁADNIKI
- 2/3 szklanki kaszy pęczak
- 1,5 szklanka bulionu warzywnego
- 3 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 2 nieduże cukinie
- przyprawy: po 1 łyżeczce kminu rzymskiego, oregano i słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka fasoli
- 1 awokado
- pół pęczka szczypiorku
- świeża kolendra,
- papryczka chili
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę wypłukać, zalać bulionem i gotować pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn.
- W czasie, gdy kasza się gotuje cebulę, paprykę oraz cukinię pokroić w grubą kostkę.
- W głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojone warzywa, doprawić je solą oraz pieprzem i mieszając smażyć przez ok. 8 minut. Pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dodać ugotowany pęczak oraz wszystkie przyprawy oraz koncentrat pomidorowy i wymieszać.
- Dodać odcedzoną i przelane wrzątkiem na sicie kukurydzę oraz czerwoną fasolę. Wymieszać i wszystko razem podgrzać. W razie potrzeby doprawić solą.
- Wymieszać ze szczypiorkiem, kolendrą i posiekaną papryczką chili, a także pokrojonym w kostkę i skropionym cytryną awokado.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz