Panierowany kalafior z patelni: przepis na smażonego kalafiora
Panierowany kalafior z patelni to samodzielne danie lub pyszna przekąska. Przygotowanie nie jest pracochłonne, a smak po prostu uzależnia. Polecam przepis na smażonego kalafiora!
Kalafior na obiad
Kalafior to skarbnica błonnika pokarmowego oraz związków mineralnych: szczególnie potasu, wapnia, magnezu. Zawiera także żelazo, cynk, miedź, jod i fluor oraz witaminy z grupy B, witaminę C, A i K. Ponadto odmiany kolorowe zawierają spora ilość przeciwutleniaczy. Składniki zawarte w kalafiorze wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jest niskokaloryczny i ma niewielki indeks glikemiczny, więc mogą po niego sięgać osoby na diecie odchudzającej i cukrzycy. Kalafiora powinny jedynie unikać, tak jak i innych kapustnych, osoby z chorobami tarczycy i układu pokarmowego, szczególnie wątroby.
Polecam świetne przepisy na kalafiora, jako danie główne:
Najlepszy kalafior zapiekany w panierce
Kalafior pieczony w całości, z bułką tartą i ziołami - oryginalny przepis na kalafiora
Ryż z kalafiora z warzywami: sałatka na ciepło
Placki z kalafiora: przepis na delikatne kotlety kalafiorowe
Stek z kalafiora: najlepszy przepis na kalafiora
SKŁADNIKI
- 1 średni kalafior
- 3 duże jajka
- 1 1/3 szklanki suszonej bułki tartej
- 1 łyżeczka papryki
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- olej roślinny do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafiora pokrój na różyczki wielkości kęsa. Włóż kalafiora do wrzątku przyprawionego 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczką cukru gotuj 5 minut. Natychmiast odcedź i przelej zimną wodą. Odsącz.
- Do głębokiej patelni wlej olej do wysokości 2-3 cm. Rozgrzej go.
- Podczas gdy olej się nagrzewa, do jednego naczynia wybij jajka i rozmąć je, do drugiego naczynia wsyp tartą bułkę i sproszkowaną paprykę, wymieszaj.
- Aby panierować różyczki kalafiora, zanurz je w rozmąconym jajku. Następnie obtocz je w bułce tartej. Nie martw się, jeśli kalafior jest przykryty panierką tylko częściowo. Chodzi nam o cienką warstwę panierki.
- W partiach (3 lub 4 w zależności od ilości kalafiora) dodaj różyczki do gorącego oleju i smaż je, obracając co jakiś czas, aż będą złocisto-brązowe i chrupiące, zajmie to 2 minuty. Łyżeczką cedzakową wyjmij różyczki z oleju i połóż je na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami. Posyp solą.
- Podawaj jeszcze ciepłe prosto z patelni.
- Jeśli przygotowujesz smażonego kalafiora z wyprzedzeniem, to przed podaniem opiecz go. Ułóż usmażone różyczki kalafiora na blasze wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 5 minut.