Odsmażane kopytka z brukselką i orzechami włoskimi: łatwy przepis na pyszną kolację
2021-11-11
łatwy
20 min
4
Kopytka z brukselką i orzechami włoskimi w pysznym maślano-miodowym sosie są tak dobre, że tylko palce lizać i obgryzać! Idealny patent na wykorzystanie gotowanych klusek ziemniaczanych, kopytek lub gnocchi.
SKŁADNIKI
- 500 g brukselki
- 500 g klusek ziemniaczanych, kopytek lub gnocchi, ugotowanych, osączonych i przestudzonych
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka orzechów włoskich, łuskanych
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1-2 łyżki startego parmezanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przekrój dużą brukselkę na pół, małą pozostaw w całości. Usuń uszkodzone liście.
- Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy na średnim ogniu. Dodaj brukselkę, dopraw 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu, a następnie rozłóż brukselkę równą warstwą, przekrojem do dołu. Smaż, aż brukselka będzie dobrze zarumieniona, przez 3 do 5 minut. Wymieszaj i smaż, aż brukselka będzie krucha przez 2 do 3 minut. Przełóż do średniej miski.
- Na tej samej patelni rozgrzej pozostałą oliwę (1 łyżkę) na średnim ogniu. Dodaj kopytka (gnocchi) i smaż pod przykryciem na złoty kolor z jednej strony, przez 2 do 4 minut.
- Dodaj posiekane orzechy włoskie, masło i miód, smaż mieszając, aż masło będzie złote, orzechowo pachnące i pieniące się, 1 do 2 minut.
- Dodaj usmażoną brukselkę, chwilę smaż pod przykryciem, aby się kapustki się podgrzały. Można ewentualnie dodać 1 lub 2 łyżki wody.
- Podawać od razu, posypane tartym serem.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?