Odsmażane kopytka z brukselką i orzechami włoskimi: łatwy przepis na pyszną kolację

Kopytka z brukselką i orzechami włoskimi: łatwy przepis na pyszną kolację
Autor: Shutterstock Kopytka odsmażane z brukselką i orzechami włoskimi
łatwy
20 min
4

Kopytka z brukselką i orzechami włoskimi w pysznym maślano-miodowym sosie są tak dobre, że tylko palce lizać i obgryzać! Idealny patent na wykorzystanie gotowanych klusek ziemniaczanych, kopytek lub gnocchi. 

SKŁADNIKI

  • 500 g brukselki
  • 500 g klusek ziemniaczanych, kopytek lub gnocchi, ugotowanych, osączonych i przestudzonych
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka orzechów włoskich, łuskanych
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżki startego parmezanu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przekrój dużą brukselkę na pół, małą pozostaw w całości. Usuń uszkodzone liście.
  • Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy na średnim ogniu. Dodaj brukselkę, dopraw 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu, a następnie rozłóż brukselkę równą warstwą, przekrojem do dołu. Smaż, aż brukselka będzie dobrze zarumieniona, przez 3 do 5 minut. Wymieszaj i smaż, aż brukselka będzie krucha przez 2 do 3 minut. Przełóż do średniej miski.
  • Na tej samej patelni rozgrzej pozostałą oliwę (1 łyżkę) na średnim ogniu. Dodaj kopytka (gnocchi) i smaż pod przykryciem na złoty kolor z jednej strony, przez 2 do 4 minut.
  • Dodaj posiekane orzechy włoskie, masło i miód, smaż mieszając, aż masło będzie złote, orzechowo pachnące i pieniące się, 1 do 2 minut.
  • Dodaj usmażoną brukselkę, chwilę smaż pod przykryciem, aby się kapustki się podgrzały. Można ewentualnie dodać 1 lub 2 łyżki wody. 
  • Podawać od razu, posypane tartym serem.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej