Nadziewane kapelusze borowików

Borowiki
Autor: thinkstockphotos.com Faszerowane kapelusze grzybów można podawać jako przekąskę 
łatwy
45 min
4

Co można zrobić z borowików? Wypróbuj przepis na prostą przekąskę - faszerowane kapelusze. Nadzienie do grzybów przyrządza się z posiekanych nóżek borowików, brokuła i orzechów włoskich. Faszerowane kapelusze w tym wydaniu smakują wyjątkowo pysznie! Oto sposób przygotowania.

SKŁADNIKI

  • 16 dużych borowików
  • 1 posiekana średnia cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 posiekanego brokuła
  • Sól, pieprz cayenne
  • 3 łyżki tartej bułki
  • lekko ubite jajko
  • 1/2 szklanki posiekanych świeżych ziół (bazylii, natki – według uznania)
  • 1/2 szklanki startego sera żółtego
  • łyżka tartego parmezanu
  • Tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby oczyść, opłucz, oddziel nóżki od kapeluszy.
  • Nóżki drobno posiekaj.
  • Cebule o czosnek podduś na oliwie, dodaj posiekane nóżki, orzechy, brokuły, dopraw do smaku solą i pieprzem cayenne. Duś jeszcze 5 minut.
  • Zdejmij z ognia i wymieszaj z tartą bułką, jajkiem i ziołami.
  • Napełnij farszem kapelusze grzybów, posyp serem i parmezanem.
  • Kapelusze ułóż na natłuszczonej blasze. Zapiekaj ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni C.