Młoda marchewka pieczona z miodem i czosnkiem

Młoda marchewka pieczona z miodem i czosnkiem
Autor: Shutterstock.com Młoda marchewka pieczona w całości z miodem, czosnkiem i tymiankiem
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Czekam do wiosny by upiec dużą porcję młodej marchewki z miodem i czosnkiem. Uwielbiam jej smak. Można ją podać solo jako wytworne danie warzywne. Z dodatkami. Lub potraktować pieczoną marchewkę jak dodatek. Wybór należy do Ciebie! 

Czy można zastąpić młode marchewki?

Oczywiście, że tak. Zamiast młodej marchewki w całości możesz użyć pokrojonych marchewek wszelkiego rodzaju. Również marchewki mrożonej. 

Z czym podawać młode marchewki pieczone z miodem i czosnkiem?

Można je podać solo lub z pesto z naci marchewki. Można również podać je z twarożkiem lub kleksem jogurtu. Warto również podać hummus z ciecierzycy lub hummus ze słodkich ziemniaków z curry. Wybieraj co chcesz i lubisz! 

SKŁADNIKI

  • 1 kg młodej marchewki
  • 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju roślinnego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku lub 4 ząbki świeżego, przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku lub 1 łyżeczka świeżego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Marchewkom przytnij nać do około 2 cm długości. Obierz cienko. Można również nie obierać marchewek. 
  • Wymieszaj oliwę z miodem, sokiem z cytryny i czosnkiem. Przypraw mieszaninę tymiankiem, solą i pieprzem. 
  • Marchewki polej przygotowana mieszaniną i wymieszaj. Całe marchewki powinny być oblepione przygotowanym sosem.
  • Ułóż marchewki na blasze wyłożone papierem do pieczenia lub na specjalnej silikonowej macie. Istnieje ryzyko, że miód się skarmelizuje na blasze i przypali. Potem będzie go trudno usunąć. W tej sytuacji podścielenie pergaminem załatwia sprawę.
  • Blachę wstaw do piekarnika. Piecz około 30 minut. Grubsze marchewki mogą potrzebować nawet 40 minut. W trakcie pieczenia warto przemieszać marchewki co 20 minut. 
  • Podawaj z czym chcesz i jak chcesz! 
Zupa-krem z marchewki
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej