Młoda marchewka pieczona z miodem i czosnkiem
2021-11-15
łatwy
10 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Czekam do wiosny by upiec dużą porcję młodej marchewki z miodem i czosnkiem. Uwielbiam jej smak. Można ją podać solo jako wytworne danie warzywne. Z dodatkami. Lub potraktować pieczoną marchewkę jak dodatek. Wybór należy do Ciebie!
Czy można zastąpić młode marchewki?
Oczywiście, że tak. Zamiast młodej marchewki w całości możesz użyć pokrojonych marchewek wszelkiego rodzaju. Również marchewki mrożonej.
Z czym podawać młode marchewki pieczone z miodem i czosnkiem?
Można je podać solo lub z pesto z naci marchewki. Można również podać je z twarożkiem lub kleksem jogurtu. Warto również podać hummus z ciecierzycy lub hummus ze słodkich ziemniaków z curry. Wybieraj co chcesz i lubisz!
SKŁADNIKI
- 1 kg młodej marchewki
- 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju roślinnego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku lub 4 ząbki świeżego, przeciśnięte przez praskę
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku lub 1 łyżeczka świeżego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Marchewkom przytnij nać do około 2 cm długości. Obierz cienko. Można również nie obierać marchewek.
- Wymieszaj oliwę z miodem, sokiem z cytryny i czosnkiem. Przypraw mieszaninę tymiankiem, solą i pieprzem.
- Marchewki polej przygotowana mieszaniną i wymieszaj. Całe marchewki powinny być oblepione przygotowanym sosem.
- Ułóż marchewki na blasze wyłożone papierem do pieczenia lub na specjalnej silikonowej macie. Istnieje ryzyko, że miód się skarmelizuje na blasze i przypali. Potem będzie go trudno usunąć. W tej sytuacji podścielenie pergaminem załatwia sprawę.
- Blachę wstaw do piekarnika. Piecz około 30 minut. Grubsze marchewki mogą potrzebować nawet 40 minut. W trakcie pieczenia warto przemieszać marchewki co 20 minut.
- Podawaj z czym chcesz i jak chcesz!
Zupa-krem z marchewki