Masala z warzyw - pachnąca orientem potrawka warzywna na pocieszenie
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Kuchnia indyjska bazuje na daniach wegetariańskich. Aromatycznych, bogato przyprawionych. Zapraszamy na kulinarną podróż do Indii. Podajemy przepis na pachnącą orientem masalę z warzyw. Smacznego!
SKŁADNIKI
- 2 cukinie
- 2 marchewki
- 125 g fasolki szparagowej
- 450 g białej kapusty
- 225 g zielonego groszku
- 225 g pomidorów
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 10 ząbków czosnku
- 1 mały korzeń imbiru
- 5 zielonych chilli
- 2 łyżeczki nasion gorczycy
- 2 łyżeczki nasion kminu
- 2 łyżeczki owoców kolendry
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 mały pęczek świeżej kolendry
- 7 łyżek oleju
- ok. 1/4 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinie i marchewki pokrój wzdłuż na ćwiartki. Posiekaj. Fasolkę przytnij na końcach, potnij na 2-3 części. Kapustę poszatkuj. Pomidory sparz, obierz ze skórki, posiekaj. Cebulę obierz i pokrój w cienkie krążki. Czosnek oraz imbir obierz, następnie posiekaj, rozgnieć lub zetrzyj na tarce. Usuń nasiona z chilli, posiekaj drobno miąższ.
- Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzej olej. Podsmaż nasiona gorczycy, kminu, owoce kolendry, chilli. Dodaj szybko czosnek, cebulę, imbir i kurkumę. Uważa, by nasiona się nie przypaliły.
- Gdy cebula zmięknie, dorzuć pozostałe warzywa (oprócz pomidorów) i świeżą kolendrę. Smaż kilka minut, by nieco zmiękły.
- Dodaj pomidory. Podsmażaj jeszcze ok. 1 minuty. Następnie zmniejsz ogień, dorzuć przecier pomidorowy, wlej wodę. Uduś warzywa do miękkości.
- Serwuj danie z dodatkiem ryżu, posypane listkami kolendry.