Marynowane polędwiczki wieprzowe z roszponką: przepis na pożywną potrawę na gorąco
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Marynowane polędwiczki wieprzowe z roszponką to smaczne i sycące danie na gorąco - idealne na imprezy. Do polędwiczek wieprzowych dodajemy zielony makaron tagliatelle i sałatkę z roszponki. Palce lizać!
SKŁADNIKI
- polędwiczka wieprzowa
- olej słonecznikowy
- zielony makaron tagliatelle
- roszponka
- ocet balsamiczny
- oliwa z orzechów włoskich
- 3 łyżki oliwy z pestek winogron
- 1 łyżka octu balsamicznego
- turecka przyprawa do mięs
- marynata korzenna w proszku
- woda
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dobę wcześniej zamarynuj polędwiczki wieprzowe w zalewie z octu balsamicznego, oliwy z pestek winogron, tureckiej przyprawy do mięs, marynaty korzennej w proszku (bez soli) i gorącej wody.
- Plastry mięsa centymetrowej grubości ułóż w płaskim naczyniu i zalej marynatą tak, by były nią przykryte.
- Następnego dnia obrumień krótko polędwiczki na silnym ogniu z odrobiną oleju słonecznikowego, nie dopuszczając, by się zagotowały w swoim sosie i dorzuć pokrojoną w piórka cebulę.
- Mięso wyłóż na półmisek. Podawaj z zielonym makaronem tagliatelle i roszponką doprawioną octem balsamicznym i oliwą z orzechów włoskich.