Makaron z imbirem po azjatycku
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Brakuje ci czasu na gotowanie? Wybierz dania, które po przygotowaniu, można przechowywać w lodówce kilka dni. Na przykład pyszny makaron przyrządzony na sposób azjatycki. Makaron z imbirem po azjatycku.
SKŁADNIKI
- 25 dag makaronu vermicelli (inaczej wermiszel, nitki)
- 3 litry wody
- 2 łyżki oleju sezamowego
- łyżeczka oliwy z oliwek
- ½ czerwonej cebuli, średniej wielkości, posiekanej
- 2-3 ząbki czosnku, posiekanego
- łyżeczka startego świeżego korzenia imbiru
- 5 dużych grzybów shiitake, pokrojonych (koniecznie namocz je wcześniej w wodzie)
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 marchewki, średniej wielkości, startej na tarce w wiórki
- 5 małych cebulek (szalotek)
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- 1,5 łyżki cukru
- świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotuj, osącz i wymieszaj z łyżką oleju sezamowego.
- Rozgrzej na patelni łyżeczkę oliwy z oliwek. Podsmaż na niej cebulę, imbir i czosnek, aż będą miękkie.
- Następnie dorzuć grzyby, paprykę, marchewkę, szalotki, sos sojowy oraz cukier. Duś wszystko przez nie dłużej niż 10 minut.
- Dodaj ugotowany makaron, resztę oleju sezamowego, pieprz i wymieszaj. Podgrzewaj jeszcze ok. 2 minut. Podawaj ciepłe.
- Danie można przechowywać w lodówce do 5 dni. Przed podaniem trzeba podgrzać kilka minut pod przykryciem.