Makaron z cukinii z awokado i czosnkiem: śmiesznie łatwe danie na szybko
2021-10-14
łatwy
10 min
4
Makaron z cukinii z awokado i czosnkiem jest idealny na upały. Niczego tu nie trzeba gotować. Wszystkie warzywa są surowe i w tym tkwi ich moc. Wypróbujcie koniecznie, a nie będziecie zawiedzione!
Warto zaopatrzyć się w niedrogą i bardzo poręczną temperówkę do warzyw, która tnie cukinię na cienkie makarony:
SKŁADNIKI
- 2 młode cukinie
- 1 awokado
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 1 łyżka nasion słonecznika, uprażonych na suchej patelni
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinie umyj i osusz. Pokrój na długie wiórki, jak makaron. Możesz to zrobić specjalnym nożem rowkowym, spiralizatorem, temperówką do warzyw lub na mandolinie.
- Pokrojone cukinie posól i odstaw.
- W tym czasie przygotuj sos. Obierz awokado, miąższ utrzyj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sokiem z cytryny i odrobiną soli. Pamiętaj, że cukinię już posoliłaś.
- Surowy makaron z cukinii wymieszaj z sosem awokado.
- Przed podaniem posyp prażonym słonecznikiem.
- Zapraszamy do stołu!
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?