Makaron z cukinii z awokado i czosnkiem: śmiesznie łatwe danie na szybko

Makaron cukiniowy z sosem z awokado
Autor: Shutterstock Makaron cukiniowy z sosem z awokado
łatwy
10 min
4

Makaron z cukinii z awokado i czosnkiem jest idealny na upały. Niczego tu nie trzeba gotować. Wszystkie warzywa są surowe i w tym tkwi ich moc. Wypróbujcie koniecznie, a nie będziecie zawiedzione! 

Warto zaopatrzyć się w niedrogą i bardzo poręczną temperówkę do warzyw, która tnie cukinię na cienkie makarony:

SKŁADNIKI

  • 2 młode cukinie
  • 1 awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka nasion słonecznika, uprażonych na suchej patelni

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinie umyj i osusz. Pokrój na długie wiórki, jak makaron. Możesz to zrobić specjalnym nożem rowkowym, spiralizatorem, temperówką do warzyw lub na mandolinie. 
  • Pokrojone cukinie posól i odstaw.
  • W tym czasie przygotuj sos. Obierz awokado, miąższ utrzyj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sokiem z cytryny i odrobiną soli. Pamiętaj, że cukinię już posoliłaś.  
  • Surowy makaron z cukinii wymieszaj z sosem awokado.
  • Przed podaniem posyp prażonym słonecznikiem.
  • Zapraszamy do stołu!
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej