Letnia panzanella z grzankami i kaparowym dressingiem: przepis Agaty Wojdy

Agata Wojda
panzanella przepis, przepis na toskańska sałatkę z grzankami, panzanella co to jest, panzanella przepis Agaty Wojdy
Autor: Leszek Molski Panzanella to sałatka, której  podstawą są pomidory i grzanki. W bogatej  wersji  Agaty Wojdy to samodzielne wykwintne danie!
łatwy
35 min
4

Panzanella to  toskańska sałatka, której niesłychanie ważnym składnikiem są grzanki. To idealna sałatka na letni  lunch, brunch czy  bardzo sycące śniadanie. Sprawdź, jak smakuje panzanella przygotowana według przepisu Agaty Wojdy, szefowej kuchni  hotelu Bellotto oraz gwiazdy  programu  kulinarnego Smaki Agaty!

SKŁADNIKI

  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • 1 pęczek dymki razem ze szczypiorem
  • 1 opakowanie mrożonego bobu
  • 3 dojrzałe obrane ze skórki  pomidory
  • 2 dorodne czerwone papryki
  • 100 g czarnych oliwek bez pestki
  • 200 g sera: mozzarelli doskonałego gatunku, bryndza, korycińskiego z czarnuszką
  • 1 duża ciabatta
  • doniczka świeżej mięty
  • doniczka świeżej bazylii
  • 2 łyżki tartego sera typu Parmigiano Reggiano
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • cukier
  • sól, pieprz
  • Sos:
  • 2 łyżki octu winnego czerwonego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 ząbek czosnku zgnieciony
  • sól, pieprz z młynka
  • 60 ml dobrej oliwy
  • 1 czubata łyżeczka kaparów
  • ewentualnie miód

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw przygotowujemy sos. Ubijamy razem ocet, musztardę, czosnek, ½ łyżeczki soli, pieprz. Dodajemy oliwę i uzupełniamy kaparami. Możemy dodać łyżkę miodu. Odstawiamy.
  • Paprykę przekrawamy na pół, czyścimy z pestek, smarujemy olejem i pieczemy w 180ºC przez 20 minut. Przekładamy do plastikowej torebki  i po 20 minutach obieramy ze skórki.
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i przez 2–3 minuty obsmażamy delikatnie obrane szparagi i dymkę pokrojoną wzdłuż na kawałki, razem ze szczypiorem. Odrobinę słodzimy. Lekko wystudzone kroimy w duże kawałki.
  • Pomidory oczyszczamy z pestek, tniemy na ósemki. Paprykę dzielimy na kawałki.
  • Bób rozmrażamy i wyłuskujemy ze środka. Świeży musimy krótko podgotować w osolonej wodzie i lekko chrupiący przerzucić do miski z zimną wodą i kostkami lodu. Następnie wyłuskać.
  • Ciabattę rwiemy na nieregularne kawałki. Rozgrzewamy kilka łyżek oleju, rumienimy chleb dorzucając 2 zgniecione ząbki czosnku, ewentualnie gałązkę rozmarynu, szczyptę soli i pieprzu.
  • W dużej misie układamy wszystkie elementy łącznie z kawałkami wybranego przez nas sera, polewamy sosem, obrzucamy świeżymy ziołami i obsypujemy wierzch startym serem. Mistrzostwo!
Agata Wojda