Lasagna z leśnymi grzybami - jej smak cię oczaruje
2022-09-29
łatwy
45 min
4
Dieta wegetariańska
Lasagna z leśnymi grzybami to danie o absolutnie wystrzałowy smaku i aromacie, które warto przygotować choć raz w roku, w sezonie grzybowym. Zachwyci was nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Z powodzeniem nadaje się na uroczysty obiad lub wykwintną kolację.
SKŁADNIKI
- 750 g świeżych grzybów (najlepsze będą mieszane)
- 30 g suszonych borowików
- 5 ząbków czosnku
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki natki pietruszki, posiekanej
- Lazania:
- 250 g płatów lasagne
- 200-250 g świeżej mozzarelli, pokrojonej w kostkę
- 1/2 szklanki startego sera Parmigiano-Reggiano (lub innego ostrego sera)
- sos beszamelowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby oczyścić wilgotną szmatką. Suszone borowiki namoczyć w gorącej wodzie i pozostawić, aż zmiękną.
- Grzyby pokroić na niewielkie kawałki. Rozgnieść ząbki czosnku i dusić z oliwą z oliwek w dużym rondlu przez 5 minut, uważając, by się nie przypaliły. Dodać sól i grzyby do oliwy aromatyzowanej czosnkiem i podsmażyć na średnim ogniu przez około 25 minut, od czasu do czasu mieszając, aby zapobiec przywieraniu.
- Podczas gdy grzyby się duszą, przygotować beszamel. Po przygotowaniu przykryć sos folią, aby zapobiec tworzeniu się na nim kożucha.
- Dodać pietruszkę do uduszonych grzybów i smażyć przez dodatkowe 5 minut.
- Odłożyć około 1/4 mieszanki grzybowej i zmiksować na puree. Pozostałe 3/4 będą używane w warstwach lasagne.
- Wymieszać puree grzybowe z beszamelem, do dokładnego połączenia. Rozgrzać piekarnik do 180ºC.
- Dno naczynia żaroodpornego posmarować sosem grzybowym z beszamelem. Ułożyć warstwę makaronu lasagne, uważając, aby płaty nie zachodziły na siebie, następnie posmarować beszamelem. Posypać smażonymi grzybami, pokrojoną w kostkę świeżą mozzarellą i parmigiano. Powtarzać układanie warstw, aż do zużycia składników, posmarować ostatnią warstwę makaronu beszamelem i posypać ostrym serem.
- Piec 40 minut pod przykryciem lub folią. Zdjąć przykrycie i piecz przez kolejne 15 minut, aż ser na wierzchu się zrumieni. Odstawić na 15 minut przed podaniem.
Czy warto jeść grzyby?