Lasagna z leśnymi grzybami - jej smak cię oczaruje

Lasagna z leśnymi grzybami - jej smak cię oczaruje
Autor: Shutterstock Lazania z leśnymi grzybami to danie, które warto zrobić choć raz w roku w sezonie grzybowym
łatwy
45 min
4

Dieta wegetariańska

Lasagna z leśnymi grzybami to danie o absolutnie wystrzałowy smaku i aromacie, które warto przygotować choć raz w roku, w sezonie grzybowym. Zachwyci was nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Z powodzeniem nadaje się na uroczysty obiad lub wykwintną kolację.

SKŁADNIKI

  • 750 g świeżych grzybów (najlepsze będą mieszane)
  • 30 g suszonych borowików
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki natki pietruszki, posiekanej
  • Lazania:
  • 250 g płatów lasagne
  • 200-250 g świeżej mozzarelli, pokrojonej w kostkę
  • 1/2 szklanki startego sera  Parmigiano-Reggiano (lub innego ostrego sera)
  • sos beszamelowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby oczyścić wilgotną szmatką. Suszone borowiki namoczyć w gorącej wodzie i pozostawić, aż zmiękną.
  • Grzyby pokroić na niewielkie kawałki. Rozgnieść ząbki czosnku i dusić z oliwą z oliwek w dużym rondlu przez 5 minut, uważając, by się nie przypaliły. Dodać sól i grzyby do oliwy aromatyzowanej czosnkiem i podsmażyć na średnim ogniu przez około 25 minut, od czasu do czasu mieszając, aby zapobiec przywieraniu.
  • Podczas gdy grzyby się duszą, przygotować beszamel. Po przygotowaniu przykryć sos folią, aby zapobiec tworzeniu się na nim kożucha.
  • Dodać pietruszkę do uduszonych grzybów i smażyć przez dodatkowe 5 minut. 
  • Odłożyć około 1/4 mieszanki grzybowej i zmiksować na puree. Pozostałe 3/4 będą używane w warstwach lasagne.
  • Wymieszać puree grzybowe z beszamelem, do dokładnego połączenia. Rozgrzać piekarnik do 180ºC.
  • Dno naczynia żaroodpornego posmarować sosem grzybowym z beszamelem. Ułożyć warstwę makaronu lasagne, uważając, aby płaty nie zachodziły na siebie, następnie posmarować beszamelem. Posypać smażonymi grzybami, pokrojoną w kostkę świeżą mozzarellą i parmigiano. Powtarzać układanie warstw, aż do zużycia składników, posmarować ostatnią warstwę makaronu beszamelem i posypać ostrym serem.
  • Piec 40 minut pod przykryciem lub folią. Zdjąć przykrycie i piecz przez kolejne 15 minut, aż ser na wierzchu się zrumieni. Odstawić na 15 minut przed podaniem.
Czy warto jeść grzyby?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej