Lasagna warzywna - bez mięsa, bez makaronu, bez problemu!

Lasagna warzywna - bez mięsa, bez makaronu, bez problemu!
Autor: Shutterstock Warzywna zapiekanka bez mięsa i makaronowych placków ma smak lasagne dzięki przyprawom.
łatwy
45 min
4

Dieta wegetariańska

Lasagna warzywna z ziemniaków i pomidorów to pomysł na zdrowe dania dla osób na diecie wegetariańskiej. Ale zasmakuje ono każdemu, bo jest sycące, aromatyczne i niedrogie.

SKŁADNIKI

  • Na sos beszamelowy:
  • 500 ml mleka
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 50 g masła
  • po około pół łyżeczki soli i czarnego pieprzu
  • tarta gałka muszkatołowa
  • Na sos pomidorowy:
  • 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki albo ok. kilograma świeżych pomidorów, obranych ze skórki, pokrojonych i odparowanych na patelni z nadmiaru soku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, suszona bazylia i oregano
  • 1 kg kartofli
  • około 50 g tartego sera lub mozzarelli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obierz, pokrój na cienkie plastry i krótko podgotuj w osolonej wodzie (ok. 5 minut), przestudź.
  • Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę i energicznie wymieszaj, wlej trochę mleka i rozmieszaj trzepaczką, tak aby mąka nie zbiła się w grudki, wlej resztę mleka i gotuj, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Pomidory wyłóż na patelnię, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek - krótko podsmaż, tylko tyle, aby odparować nadmiar soku z pomidorów. Dopraw sos do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano.
  • Dno żaroodpornego naczynia i posmaruj częścią sosu beszamelowego. Ułóż na nim dwie warstwy plastrów kartofli - tak aby na siebie zachodziły. Warstwę kartofli posmaruj odrobiną sosu beszamelowego, a na niego wyłóż połowę sosu pomidorowego. Połóż drugą warstwę kartofli, sosu beszamelowego i sosu pomidorowego. Na koniec połóż resztę kartofli i resztę sosu beszamelowego.
  • Piecz w 190 stopniach przez około 35 minut, po tym czasie posyp wierzch lazanii tartym serem i podpiecz całość przez kolejne 10 minut.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej