Lasagna warzywna - bez mięsa, bez makaronu, bez problemu!
2021-08-07
łatwy
45 min
4
Dieta wegetariańska
Lasagna warzywna z ziemniaków i pomidorów to pomysł na zdrowe dania dla osób na diecie wegetariańskiej. Ale zasmakuje ono każdemu, bo jest sycące, aromatyczne i niedrogie.
SKŁADNIKI
- Na sos beszamelowy:
- 500 ml mleka
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 50 g masła
- po około pół łyżeczki soli i czarnego pieprzu
- tarta gałka muszkatołowa
- Na sos pomidorowy:
- 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki albo ok. kilograma świeżych pomidorów, obranych ze skórki, pokrojonych i odparowanych na patelni z nadmiaru soku
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, suszona bazylia i oregano
- 1 kg kartofli
- około 50 g tartego sera lub mozzarelli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obierz, pokrój na cienkie plastry i krótko podgotuj w osolonej wodzie (ok. 5 minut), przestudź.
- Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę i energicznie wymieszaj, wlej trochę mleka i rozmieszaj trzepaczką, tak aby mąka nie zbiła się w grudki, wlej resztę mleka i gotuj, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Pomidory wyłóż na patelnię, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek - krótko podsmaż, tylko tyle, aby odparować nadmiar soku z pomidorów. Dopraw sos do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano.
- Dno żaroodpornego naczynia i posmaruj częścią sosu beszamelowego. Ułóż na nim dwie warstwy plastrów kartofli - tak aby na siebie zachodziły. Warstwę kartofli posmaruj odrobiną sosu beszamelowego, a na niego wyłóż połowę sosu pomidorowego. Połóż drugą warstwę kartofli, sosu beszamelowego i sosu pomidorowego. Na koniec połóż resztę kartofli i resztę sosu beszamelowego.
- Piecz w 190 stopniach przez około 35 minut, po tym czasie posyp wierzch lazanii tartym serem i podpiecz całość przez kolejne 10 minut.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?