Kurki - oryginalne pomysły Magdy Gessler na kurki

kurki_jak_oryginalnie_wykorzystac_te.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Kurki to grzyby o doskonałym smaku i aromacie
łatwy
35 min
4

Magda Gessler w każdym odcinku "Kuchennych Rewolucji" dobitnie zachęca do używania lokalnych i sezonowych produktów. Oto, co zdaniem Gessler można wyczarować z sezonowych, polskich kurek. Więcej o pysznych leśnych kurkach tutaj.

Makaron z kurkami i kozim serem

 Składniki:

Na patelni podsmażyć kurki i czosnek do miękkości przez około 10 minut.

Jeśli kurki nie puszczą soku, można dodać do nich odrobinę wody lub białego wina.

Do podsmażonych kurek dolać śmietanę i chwilę pogotować.

Do sosu dodać połowę sera koziego i rozpuścić.

Gotowy makaron przyprawić solą, pieprzem, bazylią i pozostałym serem kozim.

Kurki świetnie komponują się z bardzo wieloma potrawami. Mają charakterystyczny smak, który jednak traci na mocy po ugotowaniu czy zamarynowaniu grzybów. Dlatego najlepiej używać grzybów świeżych, których aromat dodatkowo wzmacnia smażenie, najlepiej z masłem, czosnkiem i pietruszką.

SKŁADNIKI

  • 30 dkg kurek
  • jedna cebula
  • masło do smażenia
  • pół szklanki gęstej śmietany
  • szklanka bulionu z kostki
  • łyżka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte kurki pokroić, małe pozostawić w całości.
  • Cebulę obrać i poszatkować, wrzucić na patelnię i podsmażyć 5 minut.
  • Do smażącej się cebuli dodać pokrojone grzyby.
  • Podsmażyć całość kilka minut.
  • Dodać bulion i gotować 10 minut.
  • Zdjąć patelnię z ognia i wymieszać sos ze śmietaną i mąką.
  • Ponownie doprowadzić do zagotowania, wydawać.