Kugel: przepis Magdy Gessler na babkę ziemniaczaną
Dieta wegetariańska
Kugel ziemniaczany Magdy Gessler to niesamowicie łatwy i pyszny przepis na babkę ziemniaczaną. Tą tradycyjną żydowską potrawą Magda Gessler uratowała kolejną restaurację w programie „Kuchenne rewolucje”. Przeczytajcie, ugotujcie i spróbujcie!
Rewolucyjny kugel
W jednym z odcinków „Kuchennych rewolucji” Magda Gessler zmieniła „Bar u Marka” w Knyszynie w „Kugel”. Kugel to nazwa tradycyjnej potrawy żydowskiej, z ziemniaków, podobnej do babki ziemniaczanej. Teraz bar w Knyszynie to miejsce, w którym można delektować się daniami kuchni żydowskiej i regionalnej.
Kugel królem stołu
Przebojem finałowej kolacji tego odcinka był zarówno kugel, jak i czulent, rodzaj gulaszu, rosół z kury oraz śledź z orzechami włoskimi podawany na pierniku z masłem, a także sernik. W restauracji „Kugel” goście mogą spróbować również knyszy, czyli drożdżowych bułek z nadzieniem (z ziemniaków, twarogu, cebuli). Knysze popularne są w kuchni białoruskiej i litewskiej.
SKŁADNIKI
- 10 ziemniaków średniej wielkości, około 1 kg
- 2 cebule
- 5 jaj
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o małych otworach. Przełożyć na sito i odstawić na 10 minut. Ziemniaki powinny odciec. Nie należy ich wyciskać.
- Jajak wybić, rozdzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na szytwną pianę.
- Do ziemniaków dodać żółtka, sól i pieprz. Wymieszać na jednorodną masę. Na koniec dodać ubite białka. Delikatnie wymieszać.
- Masę ziemniaczaną przełożyć do formy wysmarowanej olejem. Okryć folią aluminiową.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 60 minut w 200°C. Następnie zdjąć folię i zapiekać jeszcze przez 15 minut lub do zrumienienia wierzchu.