Kugel: przepis Magdy Gessler na babkę ziemniaczaną

Kugel: przepis Magdy Gessler na babkę ziemniaczaną
Autor: Shutterstock.com Kugel ziemniaczany pyszne danie kuchni żydowskiej
łatwy
30 min
6

Dieta wegetariańska

Kugel ziemniaczany Magdy Gessler to niesamowicie łatwy i pyszny przepis na babkę ziemniaczaną. Tą tradycyjną żydowską potrawą Magda Gessler uratowała kolejną restaurację w programie „Kuchenne rewolucje”. Przeczytajcie, ugotujcie i spróbujcie! 

Rewolucyjny kugel

W jednym z odcinków „Kuchennych rewolucji” Magda Gessler zmieniła „Bar u Marka” w Knyszynie w „Kugel”. Kugel to nazwa tradycyjnej potrawy żydowskiej, z ziemniaków, podobna do babki ziemniaczanej. Teraz bar w Knyszynie to miejsce, w którym można delektować się daniami kuchni żydowskiej i regionalnej.

Kugel królem stołu

Przebojem finałowej kolacji tego odcinka był zarówno kugel, jak i czulent, rodzaj gulaszu, rosół z kury oraz śledź z orzechami włoskimi podawany na pierniku z masłem, a także sernik. W restauracji „Kugel” goście mogą spróbować również knyszy, czyli drożdżowych bułek z nadzieniem (z ziemniaków, twarogu, cebuli). Knysze popularne są w kuchni białoruskiej i litewskiej.

SKŁADNIKI

  • 10 ziemniaków średniej wielkości, około 1 kg
  • 2 cebule
  • 5 jaj
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o małych otworach. Przełożyć na sito i odstawić na 10 minut. Ziemniaki powinny odciec. Nie należy ich wyciskać. 
  • Jajak wybić, rozdzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na szytwną pianę.
  • Do ziemniaków dodać żółtka, sól i pieprz. Wymieszać na jednorodną masę. Na koniec dodać ubite białka. Delikatnie wymieszać. 
  • Masę ziemniaczaną przełożyć do formy wysmarowanej olejem. Okryć folią aluminiową.
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 60 minut w 200°C. Następnie zdjąć folię i zapiekać jeszcze przez 15 minut lub do zrumienienia wierzchu. 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej