Krokiety z mąki razowej z warzywami: przepis dietetyczny Ewy Chodakowskiej

2021-03-29
Krokiety z mąki razowej z warzywami: przepis dietetyczny Ewy Chodakowskiej
Autor: Shutterstock Krokiety z mąki razowej z warzywami: przepis dietetyczny Ewy Chodakowskiej
średni
20 min
4

Przepisy Ewy Chodakowskiej, trenerki fitness są tak opracowane, by pomóc w zrzucaniu zbędnych kilogramów. Krokiety z mąki razowej z warzywami to pomysł na dietetyczny obiad, lub lunch dla osób trenujących i odchudzających się.

SKŁADNIKI

  • CIASTO:
  • 4 łyżki mąki razowej
  • 1/2 łyżki pestek słonecznika
  • 1/2 łyżki pestek z dyni
  • 1/2 szkl. maślanki
  • 1/2 jaja
  • woda gazowana do osiągnięcia pożądanej konsystencji
  • szczypta soli
  • FARSZ:
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 mały pomidor
  • 1/2 małego bakłażana
  • 2 garście szpinaku
  • 2 łyżki serka wiejskiego
  • 2 łyżki jogurtu,
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozmieszaj jajo, dodaj maślankę, przesiej mąkę do miski. Całość dokładnie wymieszaj. Aby otrzymać pożądaną konsystencję, dodawaj wodę gazowaną. Do powstałej masy dodaj szczyptę soli, pestki dyni i słonecznika.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż naleśniki na patelni niewymagającej użycia oleju.
  • Cebulę pokrój w pół-krążki, podsmaż na jasnozłoty kolor. Na patelnię wrzuć też szpinak, odrobinę czosnku, zgrilowaną w piekarniku paprykę, bakłażana oraz pomidora obranego ze skórki.
  • Dodaj odrobinę jogurtu i serek wiejski. Wszystko podduś razem, dopraw solą i pieprzem. Wyłóż farsz na naleśniki i zwiń jak krokiety.