Krokiety z mąki razowej z warzywami: przepis dietetyczny Ewy Chodakowskiej
2021-03-29
średni
20 min
4
Przepisy Ewy Chodakowskiej, trenerki fitness są tak opracowane, by pomóc w zrzucaniu zbędnych kilogramów. Krokiety z mąki razowej z warzywami to pomysł na dietetyczny obiad, lub lunch dla osób trenujących i odchudzających się.
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- 4 łyżki mąki razowej
- 1/2 łyżki pestek słonecznika
- 1/2 łyżki pestek z dyni
- 1/2 szkl. maślanki
- 1/2 jaja
- woda gazowana do osiągnięcia pożądanej konsystencji
- szczypta soli
- FARSZ:
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 małej cebuli
- 1 mały pomidor
- 1/2 małego bakłażana
- 2 garście szpinaku
- 2 łyżki serka wiejskiego
- 2 łyżki jogurtu,
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozmieszaj jajo, dodaj maślankę, przesiej mąkę do miski. Całość dokładnie wymieszaj. Aby otrzymać pożądaną konsystencję, dodawaj wodę gazowaną. Do powstałej masy dodaj szczyptę soli, pestki dyni i słonecznika.
- Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż naleśniki na patelni niewymagającej użycia oleju.
- Cebulę pokrój w pół-krążki, podsmaż na jasnozłoty kolor. Na patelnię wrzuć też szpinak, odrobinę czosnku, zgrilowaną w piekarniku paprykę, bakłażana oraz pomidora obranego ze skórki.
- Dodaj odrobinę jogurtu i serek wiejski. Wszystko podduś razem, dopraw solą i pieprzem. Wyłóż farsz na naleśniki i zwiń jak krokiety.