Kotlety ziemniaczane z farszem pizza: łatwy przepis na sycący obiad bezmięsny

Kotlety ziemniaczane z farszem pizza: łatwy przepis na sycący obiad bezmięsny
Autor: Shutterstock Kotlety z puree ziemniaczanego nadziewane farszem pizza posypane zieleniną
łatwy
30 min
4

Kotlety ziemniaczane z farszem pizza pokochają nie tylko dzieci. Ten pyszny wegański przepis pozwoli Wam przygotować niesamowite kotlety z puree ziemniaczanego ze smacznym nadzieniem. Chrupka panierka skrywa kremowe wnętrze nafaszerowane ulubionymi smakami. Podajcie kotlety ziemniaczane z sosami pomidorowym i czosnkowym! Pychota!

SKŁADNIKI

  • Na masę kotletów ziemniaczanych:
  • 3 ziemniaki (gotowane i roztarte na puree)
  • ½ łyżeczki mieszanki ziół włoskich
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • ½ łyżeczka sól
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Na farsz pizza:
  • ½ cebuli (drobno posiekanej)
  • ½ papryka (posiekana)
  • 2 łyżki słodkiej kukurydzy
  • 5 oliwek (posiekanych)
  • 5 jalapeno (posiekane)
  • ¼ szklanki sosu pomidorowego do pizzy
  • ½ szklanki sera tartego (mozzarella / cheddar) lub ich wegańskich zamienników
  • ¼ łyżeczki mieszanki ziół
  • ¼ łyżeczki płatków chili
  • Na ciasto do panierowania:
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki pieprzu w proszku
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ szklanki wody
  • Oraz:
  • 1 szklanka bułki tartej panko
  • olej (do smażenia)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od przygotowania farszu. W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki na farsz razem z pomidorowym sosem, serem i przyprawami. Odstaw na bok.
  • Do puree z ziemniaków dodaj zioła, chili i sól. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną. I dobrze wymieszaj. Jeśli ciasto nie lepi się, to dodaj jeszcze trochę skrobi ziemniaczanej.
  • Zwilż dłonie oleje i utocz z masy 6 kul. Każdą spłaszcz na placuszek. Nałóż po 2 łyżki farszu na każdy placek. Zawiń brzegi i dobrze sklej. Odłóż je na bok.
  • Przygotuj ciasto do panierowania. Wymieszaj oba rodzaje mąki i przyprawy z wodą.
  • Kotlety panieruj najpierw w zawiesinie mąki, następnie w tartej bułce.
  • Smaż w głęboki tłuszczu do zrumienienia z obu stron.
  • Podaj z dobrej jakości keczupem.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej