Kotlety ziemniaczane z farszem pizza: łatwy przepis na sycący obiad bezmięsny
2021-04-13
łatwy
30 min
4
Kotlety ziemniaczane z farszem pizza pokochają nie tylko dzieci. Ten pyszny wegański przepis pozwoli Wam przygotować niesamowite kotlety z puree ziemniaczanego ze smacznym nadzieniem. Chrupka panierka skrywa kremowe wnętrze nafaszerowane ulubionymi smakami. Podajcie kotlety ziemniaczane z sosami pomidorowym i czosnkowym! Pychota!
SKŁADNIKI
- Na masę kotletów ziemniaczanych:
- 3 ziemniaki (gotowane i roztarte na puree)
- ½ łyżeczki mieszanki ziół włoskich
- ½ łyżeczki płatków chili
- ½ łyżeczka sól
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Na farsz pizza:
- ½ cebuli (drobno posiekanej)
- ½ papryka (posiekana)
- 2 łyżki słodkiej kukurydzy
- 5 oliwek (posiekanych)
- 5 jalapeno (posiekane)
- ¼ szklanki sosu pomidorowego do pizzy
- ½ szklanki sera tartego (mozzarella / cheddar) lub ich wegańskich zamienników
- ¼ łyżeczki mieszanki ziół
- ¼ łyżeczki płatków chili
- Na ciasto do panierowania:
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- ¼ łyżeczki pieprzu w proszku
- ¼ łyżeczki soli
- ½ szklanki wody
- Oraz:
- 1 szklanka bułki tartej panko
- olej (do smażenia)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od przygotowania farszu. W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki na farsz razem z pomidorowym sosem, serem i przyprawami. Odstaw na bok.
- Do puree z ziemniaków dodaj zioła, chili i sól. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną. I dobrze wymieszaj. Jeśli ciasto nie lepi się, to dodaj jeszcze trochę skrobi ziemniaczanej.
- Zwilż dłonie oleje i utocz z masy 6 kul. Każdą spłaszcz na placuszek. Nałóż po 2 łyżki farszu na każdy placek. Zawiń brzegi i dobrze sklej. Odłóż je na bok.
- Przygotuj ciasto do panierowania. Wymieszaj oba rodzaje mąki i przyprawy z wodą.
- Kotlety panieruj najpierw w zawiesinie mąki, następnie w tartej bułce.
- Smaż w głęboki tłuszczu do zrumienienia z obu stron.
- Podaj z dobrej jakości keczupem.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?