Kotlety z ziemniaków i pieczarek: przepis wegetariański

Kotlety z ziemniaków i pieczarek: przepis wegetariański
Autor: Shutterstock Kotlety z ziemniaków i pieczarek to doskonałe danie wegetariańskie - niedrogie i łatwe do przygotowania.
łatwy
30 min
4

Kotlety z ziemniaków i pieczarek to wegetariańskie danie, które smakuje też miłośnikom mięsa. łatwe do przygotowania, niedrogie i pyszne kotlety z ziemniaków i pieczarek  to pyszny pomysł na obiad!

SKŁADNIKI

  • ok. 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • ok. 300 g. pieczarek
  •  2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  •  jajko
  •  2 pełne łyżki mąki pszennej
  •  1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  •  bułka tarta do panierowania
  •  sól, pieprz
  •  olej rzepakowy do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, przepuszczamy przez praskę lub dokładnie rozgniatamy widelcem.
  • Pieczarki ścieramy na tarce z grubymi oczkami i podsmażamy do odparowania wody na niewielkiej ilości oleju.
  • Pieczarki dodajemy do ziemniaków razem z posiekaną natką, jajkiem i przyprawami. Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę, dodajemy obie mąki, mieszamy jeszcze raz. Masa będzie dość klejąca.
  • Do miseczki wsypujemy bułkę tartą. Łyżką nabieramy porcję masy, przekładamy ją do miseczki z bułką i lekko panierujemy. Tak powstałe kulki przekładamy na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem, smażymy po kilka minut z obu stron, do zrumienienia.
  • Po usmażeniu kotlety przekładamy na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Jan Złotorowicz
więcej