Kotlety z ziemniaków i pieczarek: przepis wegetariański
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kotlety z ziemniaków i pieczarek to wegetariańskie danie, które smakuje też miłośnikom mięsa. łatwe do przygotowania, niedrogie i pyszne kotlety z ziemniaków i pieczarek to pyszny pomysł na obiad!
SKŁADNIKI
- ok. 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
- ok. 300 g. pieczarek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- jajko
- 2 pełne łyżki mąki pszennej
- 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
- bułka tarta do panierowania
- sól, pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, przepuszczamy przez praskę lub dokładnie rozgniatamy widelcem.
- Pieczarki ścieramy na tarce z grubymi oczkami i podsmażamy do odparowania wody na niewielkiej ilości oleju.
- Pieczarki dodajemy do ziemniaków razem z posiekaną natką, jajkiem i przyprawami. Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę, dodajemy obie mąki, mieszamy jeszcze raz. Masa będzie dość klejąca.
- Do miseczki wsypujemy bułkę tartą. Łyżką nabieramy porcję masy, przekładamy ją do miseczki z bułką i lekko panierujemy. Tak powstałe kulki przekładamy na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem, smażymy po kilka minut z obu stron, do zrumienienia.
- Po usmażeniu kotlety przekładamy na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu.