Kotlety z kaszy jaglanej z dynią i jarmużem

2021-03-29
Kotlety z kaszy jaglanej z dynią i jarmużem
Autor: Shutterstock Kotlety z kaszy jaglanej z dynią i jarmużem są bardzo smaczne.
łatwy
0 min
4

Kotlety z kaszy jaglanej z dynią i jarmużem to bardzo uniwersalna potrawa, która można zjeść na obiad, lunch lub kolację. Pojedyncze kotleciki mogą być też smaczną i zdrową przegryzką między posiłkami.

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1/2 średniej dyni
  • 1 opakowanie jarmużu
  • 2 cebule
  • 250 g żółtego sera
  • 3 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • szczypta kurkumy
  • łyżeczka tymianku
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę ugotować na sypko. Ostudzić. Gotowanie kaszy jaglanej
  • Liście jarmużu drobno pokroić. Jedną cebulę pokroić i zrumienić na oleju, dodać jarmuż i smażyć przez kilka minut.
  • Dynię obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Drugą cebulę posiekać i zeszklić na oleju i dodać do niej dynię, smażyć, aż zacznie się rozpadać.
  • W dużej misce wymieszać warzywa z obu patelni, dodać kaszę, starty żółty ser, jajka, mąkę i przyprawy. Wyrobić dokładnie masę.
  • Formować niewielkie kulki, spłaszczyć i smażyć na oleju na złoto.