Kotlety z kaszy jaglanej z dynią i jarmużem
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Kotlety z kaszy jaglanej z dynią i jarmużem to bardzo uniwersalna potrawa, która można zjeść na obiad, lunch lub kolację. Pojedyncze kotleciki mogą być też smaczną i zdrową przegryzką między posiłkami.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1/2 średniej dyni
- 1 opakowanie jarmużu
- 2 cebule
- 250 g żółtego sera
- 3 łyżki mąki
- 2 jajka
- świeżo mielony pieprz
- sól
- szczypta kurkumy
- łyżeczka tymianku
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę ugotować na sypko. Ostudzić. Gotowanie kaszy jaglanej
- Liście jarmużu drobno pokroić. Jedną cebulę pokroić i zrumienić na oleju, dodać jarmuż i smażyć przez kilka minut.
- Dynię obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Drugą cebulę posiekać i zeszklić na oleju i dodać do niej dynię, smażyć, aż zacznie się rozpadać.
- W dużej misce wymieszać warzywa z obu patelni, dodać kaszę, starty żółty ser, jajka, mąkę i przyprawy. Wyrobić dokładnie masę.
- Formować niewielkie kulki, spłaszczyć i smażyć na oleju na złoto.