Kotlety wegetariańskie z żółtego sera smażone we frytkownicy
2020-11-25

łatwy
15 min
4
Frytkownica to sprytne urządzenie które często ułatwia nam życie. Bo zrobimy w niej nie tylko frytki. Z powodzeniem możemy usmażyć w niej kotlety czy kurczaka. Wegetariańskie kotlety z żółtego sera usmażone we frytkownicy są smaczne i łatwe do przygotowania, ale mocno kaloryczne i tłuste.
SKŁADNIKI
- 250 ulubionego sera
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- bułka tarta
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajko rozkłóć z mlekiem. Bułkę tartą wysyp na płaski talerz.
- Pokrój swój ulubiony ser w grubsze plastry, a następnie każdy z nich zanurz w jajku i obtocz w bułce tartej.
- Czynność należy powtórzyć 3 razy, tak, żeby mieć pewność, że każda część sera została w całości pokryta panierką.
- Żeby dodatkowo zabezpieczyć ser przed wylaniem się włóż opanierowane plastry na 15 minut do zamrażarki tak, aby panierka stwardniała.
- Po tym czasie wrzuć kotlety do frytkownicy. Długość smażenia zależy od czasu w jakim panierka się zarumieni.
- Ambitniejszym kuchennym adeptom polecamy wycinanie z sera różnorodnych, niepospolitych kształtów.