Kotlety sojowe - przepis, jak przyrządzić gotowe kotlety sojowe, aby smakowały wyśmienicie

Kotlety sojowe
Autor: Shutterstock Kotlety sojowe to niedrogi i popularny zamiennik schabowych.
łatwy
30 min
4

Kotlety sojowe przygotowujemy zazwyczaj z półprodukt możemy to zrobić na dwa sposoby: użyć gotowych suchych kotlecików sojowych lub skorzystać z granulatu sojowego. W obu przypadkach bardzo ważne są dodatki i przyprawy, bo to one nadają smak i aromat neutralnej w smaku soi. Oto przepis na smaczne kotlety sojowe na obiad lub przekąskę.

Galeria: 10 pomysłów na bezmięsne kotleciki

SKŁADNIKI

  • 1 paczka gotowych kotlecików sojowych lub 2 szklanki granulatu sojowego
  • 2-3 szklanki bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 1 nieduża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1-2 papryczki chili
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • (opcjonalnie) świeża kolendra
  • bułka tarta lin inna panierka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kotlety lub granulat zalać bulionem i gotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić przestudzić.
  • Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, cebulę obrać i posiekać.
  • Papryczki chili pokroić w plastry, imbir zetrzeć na tarce, kolendrę posiekać.
  • Przestudzone kotlety zblendować, dodać warzywa i blendować jeszcze krótko, aby składniki się połączyły. Przyprawić.
  • Z masy formować nieduże kotleciki, opanierować i spłaszczyć je i smażyć na rumiano na oleju.
  • Kotlety można tez upiec w piekarniku, wystarczy 30-40 minut w 180 st.C.
Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej