Kotlety sojowe - przepis, jak przyrządzić gotowe kotlety sojowe, aby smakowały wyśmienicie
2022-02-02
łatwy
30 min
4
Kotlety sojowe przygotowujemy zazwyczaj z półprodukt możemy to zrobić na dwa sposoby: użyć gotowych suchych kotlecików sojowych lub skorzystać z granulatu sojowego. W obu przypadkach bardzo ważne są dodatki i przyprawy, bo to one nadają smak i aromat neutralnej w smaku soi. Oto przepis na smaczne kotlety sojowe na obiad lub przekąskę.
Galeria: 10 pomysłów na bezmięsne kotleciki
SKŁADNIKI
- 1 paczka gotowych kotlecików sojowych lub 2 szklanki granulatu sojowego
- 2-3 szklanki bulionu mięsnego lub warzywnego
- 1 nieduża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 cm korzenia imbiru
- 1-2 papryczki chili
- 1 jajko
- sól i pieprz
- (opcjonalnie) świeża kolendra
- bułka tarta lin inna panierka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kotlety lub granulat zalać bulionem i gotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić przestudzić.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, cebulę obrać i posiekać.
- Papryczki chili pokroić w plastry, imbir zetrzeć na tarce, kolendrę posiekać.
- Przestudzone kotlety zblendować, dodać warzywa i blendować jeszcze krótko, aby składniki się połączyły. Przyprawić.
- Z masy formować nieduże kotleciki, opanierować i spłaszczyć je i smażyć na rumiano na oleju.
- Kotlety można tez upiec w piekarniku, wystarczy 30-40 minut w 180 st.C.
Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?