Kotlety grzybowe - pomysł na bezmięsny obiad

2021-03-29
Kotlety grzybowe
Autor: Shutterstock Kotlety grzybowe
łatwy
20 min
4

Grzyby leśne to nasze narodowe dobro. Jest mało krajów, w których tak bardzo kocha się leśne grzyby. Wiosną wprost trudno się doczekać, kiedy będzie można wyjść do lasu i zebrać pierwsze maślaki, podgrzybki, lub kurki. Dla tych, co nie mogą się doczekać pozostają grzyby mrożone, które są dostępne w sklepach przez cały rok. Podajemy przepis na pyszne, proste i szybkie w wykonaniu kotlety grzybowe.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg leśnych grzybów (mogą być mrożone)
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • kilka łyżek tartej bułki
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1./2 łyżeczki tymianku
  • pieprz
  • sól
  • tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby oczyścić i pokroić. Cebulę posiekać w drobną kostkę i zeszklić. 
  • Następnie dodać grzyby i dusić na małym ogniu przez 20 minut. Dodać zioła i przyprawy.
  • Uduszone grzyby dokładnie zmielić , doprawić do smaku. Dodać roztrzepane jaja i wymieszać, formować małe kotleciki i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu z obu stron na rumiano.