Kotlety grzybowe - pomysł na bezmięsny obiad
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Grzyby leśne to nasze narodowe dobro. Jest mało krajów, w których tak bardzo kocha się leśne grzyby. Wiosną wprost trudno się doczekać, kiedy będzie można wyjść do lasu i zebrać pierwsze maślaki, podgrzybki, lub kurki. Dla tych, co nie mogą się doczekać pozostają grzyby mrożone, które są dostępne w sklepach przez cały rok. Podajemy przepis na pyszne, proste i szybkie w wykonaniu kotlety grzybowe.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg leśnych grzybów (mogą być mrożone)
- 2 cebule
- 2 jajka
- kilka łyżek tartej bułki
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1./2 łyżeczki tymianku
- pieprz
- sól
- tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby oczyścić i pokroić. Cebulę posiekać w drobną kostkę i zeszklić.
- Następnie dodać grzyby i dusić na małym ogniu przez 20 minut. Dodać zioła i przyprawy.
- Uduszone grzyby dokładnie zmielić , doprawić do smaku. Dodać roztrzepane jaja i wymieszać, formować małe kotleciki i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu z obu stron na rumiano.