Koreański placek z cukinii - orientalny przepis na cukinię
2022-07-06

łatwy
20 min
4
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Lubicie cukinię? Bo ja bardzo. Koreański placek z cukinii to jedno z dań, które przygotowuję gdy sezon na cukinię trwa, a młode, jędrne i smakowite cukinie dostępne są za niewielkie pieniądze w wielkim wyborze. Placki podaję z ostrym sosem, ale świetnie smakują też z jogurtowym dipem.
SKŁADNIKI
- 4 młode cukinie (razem ok. 1 kg)
- 3 łyżeczki soli morskiej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 8 łyżek mąki ryżowej lub ziemniaczanej
- 2 szklanki zimnej wody
- 2 małe cebule, pokrojone w cienkie piórka
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinie ze skórką pokrój w cienką zapałkę albo zetrzyj na mandolinie, wymieszaj z 1 łyżeczką soli i odstaw na 15-20 minut. Osącz i odciśnij.
- Mąkę pszenną oraz ryżową (lub ziemniaczaną) wymieszaj z resztą soli i zimną wodą na gładkie, gęste ciasto - tylko do połączenia składników.
- Cukinię połącz z cebulą oraz ciastem.
- Na patelni o średnicy ok. 24 cm rozgrzej solidną warstwę oleju. Wylej ciasto, rozprowadź równo i smaż, na niedużym ogniu, aż spód placka się zrumieni. Przewróć i dosmaż z drugiej strony.
- W taki sam sposób usmaż 3 pozostałe placki Placki podawaj w całości lub pokrojone w kwadraty, z ostrym sosem do maczania.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?