Koreański placek z cukinii - orientalny przepis na cukinię

Koreański placek z cukinii - orientalny przepis na cukinię
Autor: Shutterstock Koreański sposób na obfitość cukinii - pyszny placek
łatwy
20 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Lubicie cukinię? Bo ja bardzo. Koreański placek  z cukinii to jedno z dań, które przygotowuję gdy sezon na cukinię trwa, a młode, jędrne i smakowite cukinie dostępne są za niewielkie pieniądze w wielkim wyborze. Placki podaję z ostrym sosem, ale świetnie smakują też z jogurtowym dipem.

SKŁADNIKI

  • 4 młode cukinie (razem ok. 1 kg)
  • 3 łyżeczki soli morskiej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 8 łyżek mąki ryżowej lub ziemniaczanej
  • 2 szklanki zimnej wody
  • 2 małe cebule, pokrojone w cienkie piórka
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinie ze skórką pokrój w cienką zapałkę albo zetrzyj na mandolinie, wymieszaj z 1 łyżeczką soli i odstaw na 15-20 minut. Osącz i odciśnij.
  • Mąkę pszenną oraz ryżową (lub ziemniaczaną) wymieszaj z resztą soli i zimną wodą na gładkie, gęste ciasto - tylko do połączenia składników.
  • Cukinię połącz z cebulą oraz ciastem.
  • Na patelni o średnicy ok. 24 cm rozgrzej solidną warstwę oleju. Wylej ciasto, rozprowadź równo i smaż, na niedużym ogniu, aż spód placka się zrumieni. Przewróć i dosmaż z drugiej strony.
  • W taki sam sposób usmaż 3 pozostałe placki Placki podawaj w całości lub pokrojone w kwadraty, z ostrym sosem do maczania.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej