Kasza jaglana z jarmużem, pomidorami i czosnkiem

mat. pras. CYKORIA S.A.
Kasza jaglana
Autor: mat. pras. CYKORIA S.A. Kasza jaglana z jarmużem - pomysł na szybki i zdrowy obiad
łatwy
30 min
4

Poznaj przepis na danie z kaszą jaglaną w roli głównej: z jarmużem, pomidorami i czosnkiem. Przygotuj je na obiad, jeśli chcesz podać zdrowy, lekkostrawny i jednocześnie sycący posiłek.

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej + 1 łyżka masła
  • 2 duże liście jarmużu
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki sosu pomidorowego
  • Sól
  • Pieprz czarny CYKORIA
  • 1 ząbek czosnku lub 1/2 łyżeczki suszonego czosnku CYKORIA
  • 4 łyżki tartego parmezanu lub innego sera

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Kaszę jaglaną przelewamy na sitku wrzątkiem, a następnie zalewamy wodą 2 cm powyżej kaszy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy masło i przykrywamy pokrywką, żeby kasza napęczniała.

    Przygotowujemy jarmuż. Listki jarmużu odrywamy, usuwając białe, łykowate części. Małe kawałki warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy do momentu, aż będę odpowiednio miękkie (ok. 5 minut).

    Dodajemy sos pomidorowy, drobno pokrojony czosnek, a następnie całość dusimy ok. 1-2 minuty.

    Dodajemy kaszę, ponownie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem.

mat. pras. CYKORIA S.A.