Kasza jaglana z jarmużem, pomidorami i czosnkiem
Poznaj przepis na danie z kaszą jaglaną w roli głównej: z jarmużem, pomidorami i czosnkiem. Przygotuj je na obiad, jeśli chcesz podać zdrowy, lekkostrawny i jednocześnie sycący posiłek.
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej + 1 łyżka masła
- 2 duże liście jarmużu
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki sosu pomidorowego
- Sól
- Pieprz czarny CYKORIA
- 1 ząbek czosnku lub 1/2 łyżeczki suszonego czosnku CYKORIA
- 4 łyżki tartego parmezanu lub innego sera
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Kaszę jaglaną przelewamy na sitku wrzątkiem, a następnie zalewamy wodą 2 cm powyżej kaszy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy masło i przykrywamy pokrywką, żeby kasza napęczniała.
Przygotowujemy jarmuż. Listki jarmużu odrywamy, usuwając białe, łykowate części. Małe kawałki warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy do momentu, aż będę odpowiednio miękkie (ok. 5 minut).
Dodajemy sos pomidorowy, drobno pokrojony czosnek, a następnie całość dusimy ok. 1-2 minuty.
Dodajemy kaszę, ponownie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem.