Kapusta z winem zamiast bigosu: przepis na Wigilię i święta
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Kapusta, zwłaszcza kiszona, tradycyjnie gości na wigilijnym i świątecznym stole. Zamiast bigosu można przygotować coś prostszego! Kapusta z winem znakomicie smakuje np. z dodatkiem ugotowanych ziemniaków. Sprawdź, jak ją zrobić - podajemy dokładny przepis.
SKŁADNIKI
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 2 cebule
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki oleju
- 5 suszonych prawdziwków
- 15 suszonych śliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę odciśnij. Grzyby umyj, zalej szklanką wody i gotuj przez godzinę.
- Cebule pokrój w piórka, zeszklij na maśle z olejem, zalej winem.
- Gdy odparuje jedna trzecia wina, dodaj kapustę, śliwki, wywar z grzybów i doprowadź do zagotowania.
- Gotuj pod przykryciem, aż będzie miękka.
- Pod koniec wrzuć pokrojone w paski grzyby i gotuj jeszcze 20 minut.