Kapusta z winem zamiast bigosu: przepis na Wigilię i święta

2021-03-29
Kapusta z winem: przepis na Wigilię i święta zamiast bigosu
Autor: thinkstockphotos.com Kapusta z winem to danie smaczne i wegetariańskie - świetnie zastąpi bigos na Boże Narodzenie
łatwy
90 min
4

Kapusta, zwłaszcza kiszona, tradycyjnie gości na wigilijnym i świątecznym stole. Zamiast bigosu można przygotować coś prostszego! Kapusta z winem znakomicie smakuje np. z dodatkiem ugotowanych ziemniaków. Sprawdź, jak ją zrobić - podajemy dokładny przepis.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę odciśnij. Grzyby umyj, zalej szklanką wody i gotuj przez godzinę.
  • Cebule pokrój w piórka, zeszklij na maśle z olejem, zalej winem.
  • Gdy odparuje jedna trzecia wina, dodaj kapustę, śliwki, wywar z grzybów i doprowadź do zagotowania.
  • Gotuj pod przykryciem, aż będzie miękka.
  • Pod koniec wrzuć pokrojone w paski grzyby i gotuj jeszcze 20 minut.
Redakcja
więcej