Kalafior z brokułami i masłem migdałowym
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Na obiad przygotuj różyczki brokuła i kalafiora z odrobiną masła z płatkami migdałowymi. Przepis jest banalnie prosty, a danie smakuje wyśmienicie! Podajemy przepis.
SKŁADNIKI
- 500 g brokułów
- 1 kalafior
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 150 g masła
- 100 g płatków migdałowych
- starta gałka muszkatołowa
- 1 szczypta startej skórki z cytryny
- sól
- biały pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brokuły umyj i oczyść. Odetnij łodyżki i posiekaj je małym nożem. Kalafior oczyść z głąba i liści, podziel na różyczki i opłucz. Natkę pietruszki opłucz, otrząśnij z wody i drobno posiekaj.
- Do dużego garnka wlej około 4 cm wody i zagotuj. Włóż warzywa, przykryj i gotuj na średnim ogniu 10 minut.
- W tym czasie rozgrzej masło na dużej patelni, aż zacznie się nieco pienić. Mieszając lekko, upraż na nim płatki migdałowe. Dodaj do nich połowę natki pietruszki, nieco gałki muszkatołowej i skórkę z cytryny.
- Warzywa odcedź na sicie i krótko osącz. Dodaj do masła z płatkami migdałowymi i kilka razy delikatnie zamieszaj, aż się podgrzeją i pokryją masłem z płatkami. Dopraw solą i pieprzem.
- Warzywa nałóż do podgrzanej miski i posyp resztą natki pietruszki.