Kalafior grillowany z sosem curry - inny pomysł na warzywa z grilla

kalafior-grillowany-z-sosem-curry-inny-pomysl-na-warzywa-z.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Kalafior z grilla doskonale smakuje z wszelkiego rodzaju ostrymi sosami.
łatwy
20 min
4

Kalafior, ze względyu na swój delikatny smak, przez wiele osób uważany jest za warzywo nudne. Wszystko jest jednak kwestią sposobu przyrządzenia. Delikatnego kalafiora bardzo ożywi opiekanie na grillu i dodatek sosu z orientalną nutą curry.

SKŁADNIKI

  • 1 mały kalafior
  • olej do smarowania
  • sproszkowana kurkuma
  • 250 g sera rokpol
  • 100 ml mleka
  • 50 ml gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko podgrzewamy, dodajemy pokruszony ser rokpol, śmietanę i curry.
  • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy podgrzewając, ale nie gotując, do osiągnięcia gładkiej konsystencji sosu.
  • Kalafiora myjemy, osuszamy, dzielimy na małe różyczki, smarujemy olejem, posypujemy kurkumą i grillujemy po 5 minut z każdej strony.
  • Podajemy na półmisku.
  • Sos serowy z curry do polewania warzyw serwujemy oddzielnie.