Kalafior grillowany z sosem curry - inny pomysł na warzywa z grilla
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Kalafior, ze względyu na swój delikatny smak, przez wiele osób uważany jest za warzywo nudne. Wszystko jest jednak kwestią sposobu przyrządzenia. Delikatnego kalafiora bardzo ożywi opiekanie na grillu i dodatek sosu z orientalną nutą curry.
SKŁADNIKI
- 1 mały kalafior
- olej do smarowania
- sproszkowana kurkuma
- 250 g sera rokpol
- 100 ml mleka
- 50 ml gęstej śmietany
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko podgrzewamy, dodajemy pokruszony ser rokpol, śmietanę i curry.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy podgrzewając, ale nie gotując, do osiągnięcia gładkiej konsystencji sosu.
- Kalafiora myjemy, osuszamy, dzielimy na małe różyczki, smarujemy olejem, posypujemy kurkumą i grillujemy po 5 minut z każdej strony.
- Podajemy na półmisku.
- Sos serowy z curry do polewania warzyw serwujemy oddzielnie.