Gulasz z papryki - sycący, choć bez grama mięsa
2022-08-17
łatwy
35 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Gulasz z papryki to bezmięsne danie, które jednak syci na dłużej dzięki dodatkowi fasoli lub ciecierzycy czy soczewicy. Ja lubię najbardziej wersję z soczewicą, ale to do was należy wybór dodatku z roślinnym białkiem. Doradzam też wykorzystanie warzyw z puszki - dzięki temu zaoszczędzimy czas i energię potrzebną do ugotowania fasoli lub ciecierzycy.
SKŁADNIKI
- 3 papryki czerwone
- 3 papryki żółte
- 2 papryki zielone
- 4 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 6 dużych pomidorów
- 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich lub dalmatyńskich
- 5-6 łyżek oleju lub masła
- sól i pieprz do smaku
- 500 g ugotowanej fasoli (można zamienić na soczewicę lub ciecierzycę) - może być z puszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Papryki na minutę zanurzyć w garnku z wrzątkiem, a następnie ściągnąć z nich skórkę. Pokroić w paski lub w sporą kostkę, według uznania.
- Pomidory sparzyć i także obrać ze skórki.
- Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać czosnek przepuszczony przez praskę i pokrojone pomidory. Dusić na wolnym ogniu.
- Ugotowaną fasolę (ciecierzycę lub soczewicę) dodać do sosu pomidorowego.
- Dodać paprykę, doprawić i dusić powoli do miękkości papryki.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell
Zobacz naszą galerię z przepisami na inne, mięsne gulasze