Gulasz z papryki - sycący, choć bez grama mięsa

Gulasz z papryki - sycący choć bez grama mięsa
Autor: Shutterstock Papryka uduszona z fasolą i sosem pomidorowym to pożywne i zdrowe danie
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Gulasz z papryki to bezmięsne danie, które jednak syci na dłużej dzięki dodatkowi fasoli lub ciecierzycy czy soczewicy. Ja lubię najbardziej wersję z soczewicą, ale to do was  należy wybór dodatku z roślinnym białkiem. Doradzam też wykorzystanie warzyw z puszki - dzięki temu zaoszczędzimy czas i energię potrzebną do ugotowania fasoli lub ciecierzycy.

SKŁADNIKI

  • 3 papryki czerwone
  • 3 papryki żółte
  • 2 papryki zielone
  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 dużych pomidorów
  • 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich lub dalmatyńskich
  • 5-6 łyżek oleju lub masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 500 g ugotowanej fasoli (można zamienić na soczewicę lub ciecierzycę) - może być z puszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Papryki na minutę zanurzyć w garnku z wrzątkiem, a następnie ściągnąć z nich skórkę. Pokroić w paski lub w sporą kostkę, według uznania.
  • Pomidory sparzyć i także obrać ze skórki.
  • Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać czosnek przepuszczony przez praskę i pokrojone pomidory. Dusić na wolnym ogniu.
  • Ugotowaną fasolę (ciecierzycę lub soczewicę) dodać do sosu pomidorowego.
  • Dodać paprykę, doprawić i dusić powoli do miękkości papryki.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell

Zobacz naszą galerię z przepisami na inne, mięsne gulasze

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej