Gołąbki po afrykańsku - przepis na gołąbki z bananami

2021-03-29
gołąbki z bananami
Autor: Shutterstock Zamiast tradycyjnych gołąbków wypróbu gołąbki na słodko z nadzieniem z bananów
łatwy
45 min
4

Nietypowy przepis na gołąbki po afrykańsku - z bananami i rodzynkami, duszone w białym winie. Gołąbki na słodko to ciekawa odskocznia od tradycyjnie przyrządzanej potrawy i na pewno prostsza do przygotowania. Warto spróbować choćby w ramach kulinarnego eksperymentu.

SKŁADNIKI

  • główka białej kapusty
  • pół szklanki ryżu
  • 2 małe banany
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki rodzynek
  • przyprawa curry
  • 2/3 szklanki śmietany 12% tłuszczu
  • szklanka wytrawnego białego wina

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę oczyść z zewnętrznych liści, usuń głąb. Zalej dużą ilością wrzącej wody, obgotuj, aż liście zmiękną.
  • Wyjmij kapustę, oddziel liście, zetnij grube nerwy tak, by nie uszkodzić liści.
  • Ryż ugotuj na sypko.
  • Banany umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę, skrop sokiem z cytryny, a następnie wymieszaj z ryżem, śmietaną, rodzynkami i przyprawą curry.
  • Na przygotowanych liściach ułóż masę, załóż brzegi do środka i zawiń rulon. Ułóż gołąbki w rondlu wyłożonym liśćmi kapusty, zalej winem i duś do miękkości pod przykryciem.