Gołąbki po afrykańsku - przepis na gołąbki z bananami
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Nietypowy przepis na gołąbki po afrykańsku - z bananami i rodzynkami, duszone w białym winie. Gołąbki na słodko to ciekawa odskocznia od tradycyjnie przyrządzanej potrawy i na pewno prostsza do przygotowania. Warto spróbować choćby w ramach kulinarnego eksperymentu.
SKŁADNIKI
- główka białej kapusty
- pół szklanki ryżu
- 2 małe banany
- sok z cytryny
- 4 łyżki rodzynek
- przyprawa curry
- 2/3 szklanki śmietany 12% tłuszczu
- szklanka wytrawnego białego wina
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę oczyść z zewnętrznych liści, usuń głąb. Zalej dużą ilością wrzącej wody, obgotuj, aż liście zmiękną.
- Wyjmij kapustę, oddziel liście, zetnij grube nerwy tak, by nie uszkodzić liści.
- Ryż ugotuj na sypko.
- Banany umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę, skrop sokiem z cytryny, a następnie wymieszaj z ryżem, śmietaną, rodzynkami i przyprawą curry.
- Na przygotowanych liściach ułóż masę, załóż brzegi do środka i zawiń rulon. Ułóż gołąbki w rondlu wyłożonym liśćmi kapusty, zalej winem i duś do miękkości pod przykryciem.