Gniecione ziemniaczki zapieczone z czosnkiem i rozmarynem - zakochacie się w nich!

Gniecione ziemniaczki zapieczone z czosnkiem i rozmarynem - zakochacie się w nich!
Autor: Shutterstock Ugotowane w munduyrkach i zgniecione ziemniaczki przechodzą aromatem przypraw użytych do ich zapiekania
łatwy
35 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Gniecione ziemniaczki zapieczone z czosnkiem i rozmarynem to przepyszne danie, na które nadają się doskonale młode ziemniaki, ale które udaje się też z tzw starych kartofli. Ważne, by gotować w mundurkach ziemniaki podobnej wielkości i tej samej odmiany. 

Zgniecione pieczone ziemniaczki przechodzą aromatem czosnku z rozkrojonych główek. Upieczony czosnek można zjeść z ziemniaczkami albo wykorzystać do przygotowania past. Ziemniaczki przygotowane w ten sposób są zarazem miękkie i kremowe, jak i rumiane  lekko chrupiące na wierzchu

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 100 ml oliwy 
  • 5 gałązek świeżego rozmarynu lub 1 łyżka suszonego
  • 2-3 główki świeżego czosnku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wybrać ziemniaki podobnej wielkości,wyszorować je szczoteczką i ugotować w osolonej wodzie do miękkości (uważając by ich nie rozgotować).
  • Odcedzić ziemniaki i lekko przestudzić.
  • Piekarnik nagrzać do180ºC, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, nasmarować go oliwą.
  • Na papierze rozłożyć ugotowane ziemniaki i zgnieść je dłonią lub widelcem. Pomiędzy ziemniakami rozłożyć przecięte na pół główki czosnku.
  • Ziemniaki posypać solą, pieprzem, rozmarynem. polać oliwą i zapiekać ok. 15 minut. Doskonale smakują z sosem tzatziki.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej