Gniecione ziemniaczki zapieczone z czosnkiem i rozmarynem - zakochacie się w nich!
2021-07-09
łatwy
35 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Gniecione ziemniaczki zapieczone z czosnkiem i rozmarynem to przepyszne danie, na które nadają się doskonale młode ziemniaki, ale które udaje się też z tzw starych kartofli. Ważne, by gotować w mundurkach ziemniaki podobnej wielkości i tej samej odmiany.
Zgniecione pieczone ziemniaczki przechodzą aromatem czosnku z rozkrojonych główek. Upieczony czosnek można zjeść z ziemniaczkami albo wykorzystać do przygotowania past. Ziemniaczki przygotowane w ten sposób są zarazem miękkie i kremowe, jak i rumiane lekko chrupiące na wierzchu
SKŁADNIKI
- 1,5 kg ziemniaków
- 100 ml oliwy
- 5 gałązek świeżego rozmarynu lub 1 łyżka suszonego
- 2-3 główki świeżego czosnku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wybrać ziemniaki podobnej wielkości,wyszorować je szczoteczką i ugotować w osolonej wodzie do miękkości (uważając by ich nie rozgotować).
- Odcedzić ziemniaki i lekko przestudzić.
- Piekarnik nagrzać do180ºC, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, nasmarować go oliwą.
- Na papierze rozłożyć ugotowane ziemniaki i zgnieść je dłonią lub widelcem. Pomiędzy ziemniakami rozłożyć przecięte na pół główki czosnku.
- Ziemniaki posypać solą, pieprzem, rozmarynem. polać oliwą i zapiekać ok. 15 minut. Doskonale smakują z sosem tzatziki.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?