Gniazdka ptysiowe z farszem warzywnym - idealne danie na przyjęcie dla dzieci

2021-03-29
Anna Wojciechowska
Gniazdka ptysiowe z nadzieniem warzywnym
Autor: Shutterstock Potrawy dla dzieci powinny być łagodnie przyprawione i podane w atrakcyjnej dla oka formie.
łatwy
25 min
4

Gniazdka ptysiowe z farszem warzywnym są świetną alternatywną dla chipsów na dziecięcym przyjęciu. Sprawdź, jak przygotowac przystawkę, która podbije serca i żołądki najmłodszych.

SKŁADNIKI

  • 50 g masła (ciasto)
  • 65 g mąki (ciasto)
  • 2 jajka (ciasto)
  • 100 ml wody (ciasto)
  • duży bakłażan
  • 3 dojrzałe pomidory
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 listków bazylii
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g sera parmezan
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Podgrzać wodę z masłem na wolnym ogniu. Zanim masło się rozpuści, doprowadzić wodę do wrzenia.
  • Zestawić z ognia, wsypać mąkę i zamieszać. Ponownie postawić na ogniu i mieszać do uzyskania masy, która będzie odchodzić od ścianek garnka.
  • Zestawić z ognia i dodać kolejno po jednym jajku, ciągle mieszając, ostudzić.
  • Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C.
  • Za pomocą szprycy wycisnąć na blachę małe porcje masy. Ptysie piec 20 min.
  • Bakłażana umyć, pokroić w kostkę, posolić i odstawić na godzinę. Następnie odcisnąć i opłukać z soli.
  • Rozgrzać oliwę, przyrumienić cebulę i czosnek, wrzucić bakłażana i smażyć około 5 min.
  • Napełnić gotowym farszem upieczone, przekrojone na pół ptysie. Posypać startym parmezanem i listkami mięty.
Anna Wojciechowska