Gniazdka ptysiowe z farszem warzywnym - idealne danie na przyjęcie dla dzieci
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Gniazdka ptysiowe z farszem warzywnym są świetną alternatywną dla chipsów na dziecięcym przyjęciu. Sprawdź, jak przygotowac przystawkę, która podbije serca i żołądki najmłodszych.
SKŁADNIKI
- 50 g masła (ciasto)
- 65 g mąki (ciasto)
- 2 jajka (ciasto)
- 100 ml wody (ciasto)
- duży bakłażan
- 3 dojrzałe pomidory
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6 listków bazylii
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g sera parmezan
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Podgrzać wodę z masłem na wolnym ogniu. Zanim masło się rozpuści, doprowadzić wodę do wrzenia.
- Zestawić z ognia, wsypać mąkę i zamieszać. Ponownie postawić na ogniu i mieszać do uzyskania masy, która będzie odchodzić od ścianek garnka.
- Zestawić z ognia i dodać kolejno po jednym jajku, ciągle mieszając, ostudzić.
- Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C.
- Za pomocą szprycy wycisnąć na blachę małe porcje masy. Ptysie piec 20 min.
- Bakłażana umyć, pokroić w kostkę, posolić i odstawić na godzinę. Następnie odcisnąć i opłukać z soli.
- Rozgrzać oliwę, przyrumienić cebulę i czosnek, wrzucić bakłażana i smażyć około 5 min.
- Napełnić gotowym farszem upieczone, przekrojone na pół ptysie. Posypać startym parmezanem i listkami mięty.