Genialne kluski z kaszy jaglanej z twarogiem – lepsze niż tradycyjne kopytka
2022-07-28
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jaglano-serowe kluski wyglądają jak kopytka lub pierogi leniwe, jednak ich smak jest bardziej złożony. Świetnie smakują na słodko z owocami, śmietaną czy cukrem, a także z sosem mięsnym lub po prostu podsmażone na maśle.
SKŁADNIKI
- szklanka kaszy jaglanej
- 2,5 szklanki wody
- szklanka mąki pszennej
- 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 60 g białego sera twarogowego
- sól
- łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymoczyć chwilę kaszę jaglaną, aby pozbyć się goryczki. Następnie osączyć kaszę na sicie i jeszcze raz przepłukać pod bieżącą wodą, a po tym przelać jeszcze wrzątkiem.
- Do gotującej się w garnku wody wsypać kaszę. Zamieszać i gotować około 20 minut na małym ogniu, aż kasza wchłonie wodę. Powstrzymać się w trakcie gotowania przed mieszaniem kaszy, bo zrobi się papka.
- Po wyłączeniu ognia zostawić kaszę pod przykryciem jeszcze na 10 minut.
- Gdy kasza przestygnie, dodać do niej sól, twaróg, jajko oraz przesianą mąkę.
- Wyrobić ciasto jak na kopytka lub leniwe pierogi. Jeśli ciasto się za mocno klei, dosypać mąki pszennej.
- Z ciasta uformować rulon i odkrajać z niego kluski (jak kopytka).
- Wrzucić jaglane kluski na osolony wrzątek z dodatkiem oleju. Gdy kluski wypłyną, gotować jeszcze 10 minut.
- Podawać albo na słodko z cukrem, śmietaną, owocami, albo z sosem z poprzedniego obiadu czy po prostu podsmażone na maśle.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz