Genialne kluski z kaszy jaglanej z twarogiem – lepsze niż tradycyjne kopytka

Kluski jaglane
Autor: Shutterstock Kluski jaglane wyglądają jak kopytka lub pierogi leniwe, jednak smak mają znacznie bogatszy
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jaglano-serowe kluski wyglądają jak kopytka lub pierogi  leniwe, jednak ich smak jest bardziej złożony. Świetnie smakują na słodko z owocami, śmietaną czy cukrem, a także z sosem mięsnym lub po prostu podsmażone na maśle.

SKŁADNIKI

  • szklanka kaszy jaglanej
  • 2,5 szklanki wody
  • szklanka mąki pszennej
  • 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 60 g białego sera twarogowego
  • sól
  • łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymoczyć chwilę kaszę jaglaną, aby pozbyć się goryczki. Następnie osączyć kaszę na sicie i jeszcze raz przepłukać pod bieżącą wodą, a po tym przelać jeszcze wrzątkiem.
  • Do gotującej się w garnku wody wsypać kaszę. Zamieszać i gotować około 20 minut na małym ogniu, aż kasza wchłonie wodę. Powstrzymać się w trakcie gotowania przed mieszaniem kaszy, bo zrobi się papka.
  • Po wyłączeniu ognia zostawić kaszę pod przykryciem jeszcze na 10 minut.
  • Gdy kasza przestygnie, dodać do niej sól, twaróg, jajko oraz przesianą mąkę.
  • Wyrobić ciasto jak na kopytka lub leniwe pierogi. Jeśli ciasto się za mocno klei, dosypać mąki pszennej.
  • Z ciasta uformować rulon i odkrajać z niego kluski (jak kopytka).
  • Wrzucić jaglane kluski na osolony wrzątek z dodatkiem oleju. Gdy kluski wypłyną, gotować jeszcze 10 minut.
  • Podawać albo na słodko z cukrem, śmietaną, owocami, albo z sosem z poprzedniego obiadu czy po prostu podsmażone na maśle.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej