Frykadelki z ziemniaczanym farszem – pyszne urozmaicenie każdej imprezy
2022-06-29
średni
40 min
4
Frykadelki, oprócz tego, że uroczo brzmią, są sprytnym sposobem na podanie klopsów mielonych inaczej niż zazwyczaj. Z pewnością urozmaicą każdą imprezę.
Kojarzycie francuski film "Jeszcze dalej niż Północ"? Jego bohaterowie mieszkający we francuskiej Pikardii leżącej tuż przy granicy z Belgią wciąż zajadali się frykadelkami. Nic dziwnego, bo rzeczywiście świetna przekąska – wręcz uzależnia.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,7 kg mięsa mielonego (łata wołowa i łopatka wieprzowa)
- szklanka wywaru
- czerstwa bułka
- jajko
- cebula
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek
- tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Namoczyć bułkę w wywarze.
- Zeszklić na maśle klarowanym cebulę.
- Do namoczonej bułki dodać cebulę, jajko, przyprawy. Wymieszać. Dodać mielone mięso. Wyrobić masę.
- Ugotować ziemniaki do miękkości. Odparować, a gdy ostygną, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
- Z masy mięsnej uformować koła o średnicy 8 cm.
- Na środku każdego koła z masy mięsnej ułożyć masę ziemniaczaną. Zwinąć brzegi, a następnie uformować rulony.
- Frykadelki smażyć po 8 minut z każdej strony. Podawać z dipem czosnkowo-koperkowym lub pomidorowym.
Beszamel - jak kupować ziemniaki?