Frykadelki z ziemniaczanym farszem – pyszne urozmaicenie każdej imprezy

Frykadelki
Autor: Shutterstock Frykadelki to roladki z mielonego mięsa
średni
40 min
4

Frykadelki, oprócz tego, że uroczo brzmią, są sprytnym sposobem na podanie klopsów mielonych inaczej niż zazwyczaj. Z pewnością urozmaicą każdą imprezę.

Kojarzycie francuski film "Jeszcze dalej niż Północ"? Jego bohaterowie mieszkający we francuskiej Pikardii leżącej tuż przy granicy z Belgią wciąż zajadali się frykadelkami. Nic dziwnego, bo rzeczywiście świetna przekąska – wręcz uzależnia.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,7 kg mięsa mielonego (łata wołowa i łopatka wieprzowa)
  • szklanka wywaru
  • czerstwa bułka
  • jajko
  • cebula
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek
  • tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Namoczyć bułkę w wywarze.
  • Zeszklić na maśle klarowanym cebulę.
  • Do namoczonej bułki dodać cebulę, jajko, przyprawy. Wymieszać. Dodać mielone mięso. Wyrobić masę.
  • Ugotować ziemniaki do miękkości. Odparować, a gdy ostygną, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
  • Z masy mięsnej uformować koła o średnicy 8 cm.
  • Na środku każdego koła z masy mięsnej ułożyć masę ziemniaczaną. Zwinąć brzegi, a następnie uformować rulony.
  • Frykadelki smażyć po 8 minut z każdej strony. Podawać z dipem czosnkowo-koperkowym lub pomidorowym.
Beszamel - jak kupować ziemniaki?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej