Faszerowany bakłażan dla wegetarian: przepis na bakłażana z pomidorami i mozzarellą
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Bakłażan i pomidory to klasyczne połączenie warzyw, będące także podstawą kuchni śródziemnomorskiej. W wersji zapiekanej najczęściej występują z mięsem, ale doskonale smakują także z mozzarellą. Podajemy przepis na faszerowanego bakłażana w wersji wegetariańskiej.
SKŁADNIKI
- 1 duży bakłażan
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka suszonej lub 10 listków świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 2 kule mozzarelli
- 2-3 łyżki bułki tartej
- tymianek
- SOS POMIDOROWY:
- 1 puszka krojonych pomidorów w zalewie
- 50 ml śmietanki 18%
- 1 płaska łyżka cukru
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażan przepoławiamy, posypujemy solą i zostawiamy na 15 minut. Myjemy zimną wodą, by pozbyć się goryczki wyciągniętej przez sól.
- Następnie wydrążamy na ok. 3-5 mm od skórki. Miąższ drobno siekamy.
- Na patelni podsmażamy miąższ z bakłażana i drobno posiekaną cebulę na oliwie z oliwek.
- W oddzielnym garnku przygotowujemy sos pomidorowy: wlewamy pomidory i dodajemy śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ale możemy także tymiankiem i bazylią - będzie miał bardziej wyrazisty smak.
- Wydrążone bakłażany kładziemy w żaroodpornym naczyniu i napełniamy kawałkami mozzarelli, najlepiej pokrojonej w kostkę.
- Polewamy sosem. Posypujemy bułką tartą i pieczemy 20 minut w rozgrzanym do ok. 180 stopni piekarniku. Gdy będą rumiane wyjmujemy z piecyka.