Faszerowane pomidory

2021-03-29
Faszerowane pomidory
Autor: Shutterstock Farsz do pomidorow z kaszą quinoa.
łatwy
50 min
4

Quinoa to coraz bardziej cenione pseudozboże z Ameryki Południowej. Ma nieprzeciętne właściwości odżywcze oraz wiele zastosowań – można je jeść na słono, na słodko, na ciepło, na zimno. My proponujemy jako farsz do pomidorów.

SKŁADNIKI

  • 4 duże pomidory
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 szklanki (100 g) komosy ryżowej
  • 150 g szpinaku (świeży albo mrożony)
  • 2 łyżki oliwy
  • suszona bazylia
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z pomidorów odkrój wierzchy, łyżeczką wydrąż miąższ, zostawiając grube ścianki.
  • Ugotuj komosę.
  • Na oliwie przesmaż szpinak z czosnkiem.
  • Komosę wymieszaj ze szpinakiem, miąższem z pomidorów, przypraw do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią.
  • Nałóż do wydrążonych pomidorów, przykryj odkrojonymi wierzchami, ułóż w brytfannie. Zapiekaj przez 30 minut w 180°C.
  • Przepis pochodzi z książki „Kasze, płatki, otręby”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperLife, Biuro Obsługi Klienta: tel. 22 59 05 555 (w godzinach 9.00–17.00).