Faszerowane pomidory
2021-03-29

łatwy
50 min
4
Quinoa to coraz bardziej cenione pseudozboże z Ameryki Południowej. Ma nieprzeciętne właściwości odżywcze oraz wiele zastosowań – można je jeść na słono, na słodko, na ciepło, na zimno. My proponujemy jako farsz do pomidorów.
SKŁADNIKI
- 4 duże pomidory
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/2 szklanki (100 g) komosy ryżowej
- 150 g szpinaku (świeży albo mrożony)
- 2 łyżki oliwy
- suszona bazylia
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z pomidorów odkrój wierzchy, łyżeczką wydrąż miąższ, zostawiając grube ścianki.
- Ugotuj komosę.
- Na oliwie przesmaż szpinak z czosnkiem.
- Komosę wymieszaj ze szpinakiem, miąższem z pomidorów, przypraw do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią.
- Nałóż do wydrążonych pomidorów, przykryj odkrojonymi wierzchami, ułóż w brytfannie. Zapiekaj przez 30 minut w 180°C.
- Przepis pochodzi z książki „Kasze, płatki, otręby”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperLife, Biuro Obsługi Klienta: tel. 22 59 05 555 (w godzinach 9.00–17.00).