Faszerowane bakłażany: przepis na danie wegańskie
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Aby wydobyć z bakłażana najlepszy smak, warto go upiec lub zgrillować. Proponujemy przepis na pieczone faszerowane bakłażany - pyszne i sycące! Takie danie zachwyci zwłaszcza wegetarian i wegan.
SKŁADNIKI
- 2-3 bakłażany
- 5 dag ryżu brązowego lub kaszki kuskus
- 1 1/2 szklanki fasoli konserwowej
- łyżka oliwy
- cebula
- 2 pomidory
- 1/2 papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
- zioła prowansalskie
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażany przekrój wzdłuż, łyżeczką wydrąż miąższ. Zawiń je w folię aluminiową, umieść w nagrzanym piekarniku na 15 minut.
- Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na oliwie z miąższem z bakłażanów i pokrojonymi pomidorami. Dodaj fasolę, natkę pietruszki, zmiażdżony ząbek czosnku, zioła prowansalskie, ewentualnie papryczkę chili i sól do smaku, duś kilka minut.
- Do warzyw dodaj ugotowany ryż lub kuskus, wymieszaj, wypełnij bakłażany nadzieniem, zapiekaj w nagrzanym piekarniku 20-25 minut.