Curry z pieczarkami, ciecierzycą i szpinakiem. Rozgrzewa, syci i zachwyca aromatem
2023-01-17
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Curry to potrawa pyszna i aromatyczna, która jest jednym z tradycyjnych dań kuchni tajskiej i indyjskiej. Jeżeli jeszcze nigdy nie próbowaliście obłędnego curry, czas to zmienić i wybrać ten przepis. Przepyszne curry z pieczarkami, ciecierzycą i szpinakiem zachwyci każdego, kto go spróbuje.
Przepis na curry z pieczarkami, ciecierzycą i szpinakiem
- To łatwy przepis na pyszne i aromatyczne danie, które będzie smakować każdemu.
- To szybki przepis na curry. Potrawę robi się w pół godziny.
- Lista składników nie jest długa, a wszystkie produkty są w sklepach bez względu na porę roku.
- Składniki potrzebne do ugotowania potrawy są niedrogie.
- Smak curry zaostrzy dodatek drobno posiekanej papryczki chili.
- Weganie mogą zastąpić jogurt naturalny z mleka krowiego śmietanką sojową lub kokosową.
- Mięsożercy mogą dodać gotowaną lub pieczoną pierś kurczaka. Smak dania podkręci także wędzony boczek.
- Danie można zamrozić. Ostygnięte curry należy przełożyć do szczelnych pojemników i wstawić do zamrażarki. W ten sposób można przechowywać je do trzech miesięcy.
Z czym podawać curry z pieczarkami, ciecierzycą i szpinakiem?
To danie sycące i rozgrzewające, więc najlepiej będzie smakować w chłodne dni na obiad. Podane z ryżem lub drobnym makaronem stanie kompletnym i pożywnym daniem obiadowym dla całej rodziny. Curry doskonale smakuje również z chlebakami naan i pitą. Można podać je też w towarzystwie chleba na zakwasie lub samo.
SKŁADNIKI
- 800 g ciecierzycy w zalewie
- 400 g pieczarek
- 400 g krojonych pomidorów
- 250 g szpinaku
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 cebula
- 30 g korzenia imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
- 1 łyżka przyprawy garam masala
- 1/2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Pieczarki pokroić w grube plastry. Szpinak i cebulę posiekać. Imbir i czosnek przecisnąć przez praskę.
- W dużym garnku rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodać pieczarki i smażyć je na dużym ogniu około 8 minut, aż woda odparuje, a grzyby zaczną się rumienić. Za pomocą łyżki cedzakowej przełożyć do miseczki.
- W tym samym garnku rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodać czosnek i imbir. Doprawić garam masala, wędzoną papryką, solą i pieprzem. Smażyć około 2 minut, często mieszając.
- Dodać przecier pomidorowy i ciecierzycę. Smażyć minutę i dodać krojone pomidory oraz podsmażone pieczarki. Wymieszać i dusić pod przykryciem około 10 minut.
- Garnek zestawić z ognia. Dodać szpinak, kolendrę i jogurt. Delikatnie wymieszać.
- Podawać z chlebkami naan, pitą lub ryżem.
Kuchnia tajska - czerwone curry z kurczakiem