Curry wegańskie z papryką i ciecierzycą. Bezmięsny obiad, który rozgrzeje i nasyci

curry wegańskie z papryką
Autor: Shutterstock
łatwy
25 min
4

Dieta wegańska

Szukając przepisu na wegański obiad, warto sprawdzić tę recepturę. Curry wegańskie z papryką jest pyszne, aromatyczne i sycące. Potrawa nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego, więc z przepisu mogą skorzystać weganie. Oto łatwy i szybki przepis na curry wegańskie z papryką.

Przepis na curry wegańskie z papryką i ciecierzycą

  • Wege curry to łatwa potrawa bez mięsa. Robi się ją w kilku łatwych krokach.
  • Przygotowanie curry warzywnego nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy tylko 20 minut z małym hakiem, aby zrobić to pyszne wegańskie danie.
  • Na liście składników znajdują się warzywa oraz przyprawy. To produkty niedrogie i łatwo dostępne.
  • Smak dania zaostrzy mielone chili lub drobno posiekana ostra papryczka.
  • Przyjemnym dodatkiem jest świeża kolendra, natka pietruszki lub bazylia.
  • Danie można wzbogacić, dodając pod koniec gotowania pokrojone w kostkę tofu naturalne lub wędzone.
  • Ciecierzycę można zamienić na białą fasolę w zalewie lub soczewicę w dowolnym kolorze.
  • Zamiast cebuli sprawdzi się por.
  • Potrawę wzbogaci świeży szpinak, jarmuż lub kapusta pak choi.

Z czym podawać curry wegańskie?

Danie świetnie smakuje bez żadnych dodatków. Potrawa będzie jeszcze bardziej pożywna, kiedy poda się ją z ryżem. Najlepszy będzie ryż jaśminowy lub basmati. Bardzo dobrym dodatkiem są również chlebki naan lub pita. Sprawdzą się też pszenne tortille.

SKŁADNIKI

  • 400 g ciecierzycy w zalewie
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 czerwone papryki
  • 1 batat
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1/4 kalafiora
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Cebulę pokroić w kostkę. Obraną marchewkę zetrzeć na tarce. Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w większą kostkę. Kalafior pokroić na małe różyczki. Obrany batat pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  • W garnku rozgrzać olej i smażyć na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodać paprykę, kalafior i batat oraz czosnek. Smażyć 3 minut, często mieszając.
  • Wlać mleczko kokosowe i dodać pastę curry. Wymieszać i gotować na średnim ogniu pod przykryciem około 15 minut.
  • Dodać ciecierzycę i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i podgrzewać kilka minut.
  • Podawać od razu z ryżem.
Dieta wegańska
Anna Szulc-Górska
więcej