Curry wegańskie z papryką i ciecierzycą. Bezmięsny obiad, który rozgrzeje i nasyci
2023-01-25
łatwy
25 min
4
Dieta wegańska
Szukając przepisu na wegański obiad, warto sprawdzić tę recepturę. Curry wegańskie z papryką jest pyszne, aromatyczne i sycące. Potrawa nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego, więc z przepisu mogą skorzystać weganie. Oto łatwy i szybki przepis na curry wegańskie z papryką.
Przepis na curry wegańskie z papryką i ciecierzycą
- Wege curry to łatwa potrawa bez mięsa. Robi się ją w kilku łatwych krokach.
- Przygotowanie curry warzywnego nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy tylko 20 minut z małym hakiem, aby zrobić to pyszne wegańskie danie.
- Na liście składników znajdują się warzywa oraz przyprawy. To produkty niedrogie i łatwo dostępne.
- Smak dania zaostrzy mielone chili lub drobno posiekana ostra papryczka.
- Przyjemnym dodatkiem jest świeża kolendra, natka pietruszki lub bazylia.
- Danie można wzbogacić, dodając pod koniec gotowania pokrojone w kostkę tofu naturalne lub wędzone.
- Ciecierzycę można zamienić na białą fasolę w zalewie lub soczewicę w dowolnym kolorze.
- Zamiast cebuli sprawdzi się por.
- Potrawę wzbogaci świeży szpinak, jarmuż lub kapusta pak choi.
Z czym podawać curry wegańskie?
Danie świetnie smakuje bez żadnych dodatków. Potrawa będzie jeszcze bardziej pożywna, kiedy poda się ją z ryżem. Najlepszy będzie ryż jaśminowy lub basmati. Bardzo dobrym dodatkiem są również chlebki naan lub pita. Sprawdzą się też pszenne tortille.
SKŁADNIKI
- 400 g ciecierzycy w zalewie
- 400 ml mleczka kokosowego
- 2 czerwone papryki
- 1 batat
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1/4 kalafiora
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżeczki czerwonej pasty curry
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Cebulę pokroić w kostkę. Obraną marchewkę zetrzeć na tarce. Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w większą kostkę. Kalafior pokroić na małe różyczki. Obrany batat pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
- W garnku rozgrzać olej i smażyć na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodać paprykę, kalafior i batat oraz czosnek. Smażyć 3 minut, często mieszając.
- Wlać mleczko kokosowe i dodać pastę curry. Wymieszać i gotować na średnim ogniu pod przykryciem około 15 minut.
- Dodać ciecierzycę i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i podgrzewać kilka minut.
- Podawać od razu z ryżem.
Dieta wegańska