Cukiniowe spaghetti z pesto: dietetyczny obiad z cukinii w 10 minut
2020-08-11

łatwy
10 min
4
Spaghetti z cukinii to idealna porcja zdrowych warzyw, jeśli chcesz schudnąć lub po prostu jest gorąco, a ty nie masz ochoty na jedzenie. Polecam szczególnie cukiniowy makaron z pesto pietruszkowym. Zadbasz nie tylko o figurę, ale także o włosy i paznokcie dla których natka pietruszki to naturalne źródło niezbędnych substancji odżywczych. Oto idealny dietetyczny obiad w 10 minut!
Idealnym narzędziem w przystępnej cenie jest temperówka do warzyw, która tnie cukinię na cienkie makarony:
Jak zrobić pesto? To proste z przepisem krok po kroku! Zobacz!
SKŁADNIKI
- 2 średnie cukinie lub 4 małe cukinie
- sól
- 2 łyżeczki oliwy
- 2 łyżki pesto z natki pietruszki przygotowanego według Przepisu, jak zrobić pesto pietruszkowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinie umyć i osuszyć. Pociąć za pomocą spiralizatora, mandoliny lub specjalnego noża na cienkie długie wiórki, jak makaron spaghetti.
- Wiórki lekko posolić i odstawić na 6 minut. Po tym czasie lekko odcisnąć. Można je wykorzystać od razu.
- Jeśli jednak wolisz bardziej miękką konsystencję cukinii, to rozgrzej na patelni oliwę i dodaj odciśnięty makaron z cukinii. Smaż 1-2 minuty, inaczej cukinia stania się papkowata i zacznie się rozpadać na mniejsze kawałki.
- Wymieszaj cukiniowe spaghetti z pesto.
- Podawaj od razu.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?