Cukinię i ziemniaki zastąpiłam tym warzywem. To najlepsze placki marchewkowe, jakie jadłam

Dieta wegetariańska
Pyszne i chrupiące placki marchewkowe przygotowane według tego przepisu to mnóstwo smaku, który podbije każde podniebienie. Świetnie smakują same i stanowią ciekawy dodatek do dań głównych. To również pomysł na oryginalną przekąskę, ponieważ można serwować je i na ciepło, i na zimno. Oto najłatwiejszy na świecie przepis na domowe placki marchewkowe.
Czym doprawić placki marchewkowe?
Usmażone według tego przepisu placki marchewkowe mają wytrawny smak. Słodycz marchewki równoważą odpowiednio dobrane przyprawy. Placki doprawia się nie tylko solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przyjemnego smaku nadaje także granulowany czosnek oraz kurkuma, która odpowiada za piękny kolor placków. Można dodać do nich także świeże lub suszone zioła jak bazylia, oregano czy tymianek.
Jak zrobić placki marchewkowe?
Przepis na chrupiące placki marchewkowe ma same zalety. Receptura jest prosta. To tylko kilka banalnie łatwych kroków, które nie wymagają długiego stania przy kuchennym blacie. Najwięcej czasu zajmuje starcie marchewek na tarce, ale czynność tę można przyspieszyć, wykorzystując malakser. Lista składników nie jest długa, a wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok i nie kosztują krocie.
Jak więc zrobić proste placki marchewkowe, które oczarują smakiem? Z tym przepisem jest to łatwe i w miarę szybkie. Najlepiej smażyć je na patelni teflonowej pokrytej specjalną powłoką zabezpieczającą przed przywieraniem.
- 1. krok – starcie i odciśnięcie z nadmiaru soku marchewek
- 2. krok – połączenie startych marchewek z pozostałymi składnikami i przyprawami
- 3. krok – usmażenie placków marchewkowych na patelni
Z czym podawać proste placki marchewkowe?
Pełne smaku i aromatu najłatwiejsze na świecie placki marchewkowe sprawdzą się zawsze. To pomysł na wegetariański obiad lub dodatek do dań z mięsem w roli głównej. Świetnie zastąpią ziemniaki i kasze. Placki marchewkowe można też podawać na kolację i jako przekąskę. W tej wersji warto podać do nich różne sosy i dipy, które podkręcą ich smak. Placki marchewkowe pysznie smakują także z gęstym jogurtem lub śmietankowym serkiem. Przed podaniem można posypać je posiekanymi świeżymi ziołami.
SKŁADNIKI
- 500 g marchwi
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewki obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Przełożyć do miski, odciskając nadmiar soku.
- Dodać startą na tarce cebulę. Wsypać mąkę pszenną i bułkę tartą. Wbić jajka i wymieszać.
- Doprawić solą, pieprzem, kurkumą i czosnkiem. Dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim porcje ciasta, formując okrągłe placki. Smażyć z obu stron, aż zaczną się lekko rumienić. Po usmażeniu przekładać na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na obiad, jako dodatek do dań głównych, przekąskę i na kolację.