Cukinia pieczona z fetą: przepis na pyszny dodatek lub danie główne

Cukinia pieczona z fetą: przepis na pyszny dodatek lub danie główne
Autor: Shutterstock.com Cukinia zapieczona z fetą i parmezanem
łatwy
30 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Cukinia pieczona z fetą jest niebiańsko pyszna. Do tego tak łatwo ją przygotować. Oto przepis na doskonałe danie główne lub równie rajcowny dodatek do pieczystego. 

Dlaczego warto jeść cukinię?

Cukinia ma niską wartość energetyczną przy dużej objętości. Za to bogata jest w błonnik i syci na długo. To idealne warzywo dla wszystkich tych, którzy chcą zadbać o siebie, o swój układ pokarmowy i pragną lżejszej sylwetki. Oczywiście dodatek serów podnosi jej kaloryczność. Jednak 1 z 8 porcji tej potrawy to tylko 200 kcal. 

Jak przygotować cukinię pieczoną z fetą?

Przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy pokrojoną na plastry cukinię lekko obsmażyć z czosnkiem i tymiankiem. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać sosem jajeczno-serowym. Sos sporządza się z rozmąconych jajek, śmietany i rozdrobnionych serów. Na koniec wystarczy wstawić naczynie do rozgrzanego piekarnika, by po trzech kwadransach cieszyć się smakiem najlepszej zapiekanki świata. 

Jak podać cukinię pieczoną z fetą?

Cukinia zapieczona z serem feta jest przepyszna. Podaję ją jako danie główne z pełnoziarnistą bagietką i kieliszkiem białego wina. Ale to także świetny dodatek do grillowanej porcji mięsa lub innych dań. 

SKŁADNIKI

  • 6 cukinii średniej wielkości
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki czosnku świeżego, drobno posiekanego
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki śmietany 18%
  • 1 szklanka sera feta pokruszonego lub wegańskiego zamiennika
  • 1/2 szklanki świeżego parmezanu startego lub wegańskiego zamiennika
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 190°C. Duże naczynie do zapiekania posmarują olejem. 
  • Cukinię umyj i osusz. Pokrój na plasterki grubości 1 cm. Jeśli jest większa, to przed pokrojeniem przekrój ją wzdłuż na pół. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cukinię, czosnek i tymianek. Smaż do chwili, gdy cukinia zmięknie. 
  • W oddzielnej misce roztrzep jajka ze śmietaną, serem feta, parmezanem i sokiem z cytryny. Przypraw pieprzem i niewielką ilością soli, pamiętając, że sery są już wystarczająco słone. 
  • Na dnie naczynia do zapiekania rozłóż połowę plasterków cukinii. Polej połową przygotowanej mieszaniny jajek, śmietany i serów. 
  • Wyłóż pozostałą cukinie i ponownie polej mieszaniną jajek i dodatków. 
  • Wstaw do piekarnika i piecz 45-50 minut. Wierzch powinien się lekko zrumienić. 
  • Podawaj póki gorące! 
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej