Cukinia pieczona z fetą: przepis na pyszny dodatek lub danie główne

Cukinia pieczona z fetą jest niebiańsko pyszna. Do tego tak łatwo ją przygotować. Oto przepis na doskonałe danie główne lub równie rajcowny dodatek do pieczystego. 

Cukinia pieczona z fetą: przepis na pyszny dodatek lub danie główne

i

Autor: Shutterstock.com/ Shutterstock Cukinia zapieczona z fetą i parmezanem
łatwy
30 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Dlaczego warto jeść cukinię?

Cukinia ma niską wartość energetyczną przy dużej objętości. Za to bogata jest w błonnik i syci na długo. To idealne warzywo dla wszystkich tych, którzy chcą zadbać o siebie, o swój układ pokarmowy i pragną lżejszej sylwetki. Oczywiście dodatek serów podnosi jej kaloryczność. Jednak 1 z 8 porcji tej potrawy to tylko 200 kcal. 

Jak przygotować cukinię pieczoną z fetą?

Przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy pokrojoną na plastry cukinię lekko obsmażyć z czosnkiem i tymiankiem. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać sosem jajeczno-serowym. Sos sporządza się z rozmąconych jajek, śmietany i rozdrobnionych serów. Na koniec wystarczy wstawić naczynie do rozgrzanego piekarnika, by po trzech kwadransach cieszyć się smakiem najlepszej zapiekanki świata. 

Jak podać cukinię pieczoną z fetą?

Cukinia zapieczona z serem feta jest przepyszna. Podaję ją jako danie główne z pełnoziarnistą bagietką i kieliszkiem białego wina. Ale to także świetny dodatek do grillowanej porcji mięsa lub innych dań. 

SKŁADNIKI

  • 6 cukinii średniej wielkości
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki czosnku świeżego, drobno posiekanego
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki śmietany 18%
  • 1 szklanka sera feta pokruszonego lub wegańskiego zamiennika
  • 1/2 szklanki świeżego parmezanu startego lub wegańskiego zamiennika
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 190°C. Duże naczynie do zapiekania posmarują olejem. 
  • Cukinię umyj i osusz. Pokrój na plasterki grubości 1 cm. Jeśli jest większa, to przed pokrojeniem przekrój ją wzdłuż na pół. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cukinię, czosnek i tymianek. Smaż do chwili, gdy cukinia zmięknie. 
  • W oddzielnej misce roztrzep jajka ze śmietaną, serem feta, parmezanem i sokiem z cytryny. Przypraw pieprzem i niewielką ilością soli, pamiętając, że sery są już wystarczająco słone. 
  • Na dnie naczynia do zapiekania rozłóż połowę plasterków cukinii. Polej połową przygotowanej mieszaniny jajek, śmietany i serów. 
  • Wyłóż pozostałą cukinie i ponownie polej mieszaniną jajek i dodatków. 
  • Wstaw do piekarnika i piecz 45-50 minut. Wierzch powinien się lekko zrumienić. 
  • Podawaj póki gorące! 
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej...