Cukinia pieczona z fetą: przepis na pyszny dodatek lub danie główne
Cukinia pieczona z fetą jest niebiańsko pyszna. Do tego tak łatwo ją przygotować. Oto przepis na doskonałe danie główne lub równie rajcowny dodatek do pieczystego.
i
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Dlaczego warto jeść cukinię?
Cukinia ma niską wartość energetyczną przy dużej objętości. Za to bogata jest w błonnik i syci na długo. To idealne warzywo dla wszystkich tych, którzy chcą zadbać o siebie, o swój układ pokarmowy i pragną lżejszej sylwetki. Oczywiście dodatek serów podnosi jej kaloryczność. Jednak 1 z 8 porcji tej potrawy to tylko 200 kcal.
Jak przygotować cukinię pieczoną z fetą?
Przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy pokrojoną na plastry cukinię lekko obsmażyć z czosnkiem i tymiankiem. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać sosem jajeczno-serowym. Sos sporządza się z rozmąconych jajek, śmietany i rozdrobnionych serów. Na koniec wystarczy wstawić naczynie do rozgrzanego piekarnika, by po trzech kwadransach cieszyć się smakiem najlepszej zapiekanki świata.
Jak podać cukinię pieczoną z fetą?
Cukinia zapieczona z serem feta jest przepyszna. Podaję ją jako danie główne z pełnoziarnistą bagietką i kieliszkiem białego wina. Ale to także świetny dodatek do grillowanej porcji mięsa lub innych dań.
SKŁADNIKI
- 6 cukinii średniej wielkości
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki czosnku świeżego, drobno posiekanego
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 4 jajka
- 2/3 szklanki śmietany 18%
- 1 szklanka sera feta pokruszonego lub wegańskiego zamiennika
- 1/2 szklanki świeżego parmezanu startego lub wegańskiego zamiennika
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 190°C. Duże naczynie do zapiekania posmarują olejem.
- Cukinię umyj i osusz. Pokrój na plasterki grubości 1 cm. Jeśli jest większa, to przed pokrojeniem przekrój ją wzdłuż na pół.
- Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cukinię, czosnek i tymianek. Smaż do chwili, gdy cukinia zmięknie.
- W oddzielnej misce roztrzep jajka ze śmietaną, serem feta, parmezanem i sokiem z cytryny. Przypraw pieprzem i niewielką ilością soli, pamiętając, że sery są już wystarczająco słone.
- Na dnie naczynia do zapiekania rozłóż połowę plasterków cukinii. Polej połową przygotowanej mieszaniny jajek, śmietany i serów.
- Wyłóż pozostałą cukinie i ponownie polej mieszaniną jajek i dodatków.
- Wstaw do piekarnika i piecz 45-50 minut. Wierzch powinien się lekko zrumienić.
- Podawaj póki gorące!