Ciapkapusta: przepis na śląski panczkraut lub panszkraut na łobiod
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Ciapkapusta to inaczej mówiąc śląskie niebo kulinarne. Najsmaczniejsze wspomnienie dzieciństwa. Tłuczone ziemniaki połączone z gotowaną kapustą kiszoną mogą uzależnić na całe życie. Jeśli nie jesteście nałogowcami gruli, ziemnioków, pyr i kartofli to nawet nie próbujcie tego! Ostzegam! To smakuje jak narkotyk!
Ciapkapusta - uwarzōne kartŏfle z kiszoną kapustōm sōm spyśniałym przidŏwkym na ôbiŏd. Tak ugotowane ziemniaki z kiszoną kapustą są pysznym dodatkiem na obiad. Ciapkapusta nazywana jest na Śląsku również panczkrautem lub panszkrautem. Te ostatnie nazwy pochodzą od niemieckiego pantschen (fałszować, czasownik stosowany tylko w kontekście rozcieńczania wina) oraz kraut (kapusta). Oznacza to, że w tym daniu smak kiszonej kapusty zostaje rozcieńczony ziemniakami. Jednak potrawa ta nie ma odpowiednika w kuchni niemieckiej. To oryginalne danie kuchni zarówno Dolnego, jaki Górnego Śląska. Jedynie nazwa zapożyczona jest z języka niemieckiego. Polskie ciapkapusta zapewne pochodzi od rozciapcianej ziemniakami kapusty. Istotnie danie przypomina paćkę, którą można ciepnōńć na talyrz i zjeść ze smakym. W kuchni śląskiej ciapkapustę podaje się najczęściej ze skwarkami boczku, z sadzonym jajkiem, duszonymi żeberkami, karminadlami (mielonymi kotletami), ewentualnie ze smażoną kiełbasą.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- ½ kg kiszonej kapusty
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 6 ziaren pieprzu czarnego
- ½ łyżeczki nasion kminku
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kiszoną kapustę pokroić, zalać ½ szklanki wody. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i kminek. Gotować pod przykryciem przez około 20 minut. Po ugotowaniu usunąć liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
- Cebulę drobno posiekać, zeszklić na gorącym oleju.
- Ziemniaki obrać i ugować w osolonym wrzątku do miękkości. Utłuc lub przetrzeć na puree.
- Do puree dodać ugotowaną kapustę i zeszkoną cebulę. Wymieszać. Doprawić według własnego uznania solą i pieprzem.
- Podawać jako danie samodzielne. Albo z dodatkami jarskimi lub mięsnymi.