Cebula faszerowana po litewsku - przepis na pyszne marynowane cebule nadziewane jabłkami i marchewką
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Cebula faszerowana po litewsku to świetny dodatek do dań z wołowiny i wieprzowiny. To również bardzo smaczna przystawka, w której słodycz cebuli i marchewki i cukru znakomicie równoważy kwasowość winnych jabłek, octu i cytryny.
SKŁADNIKI
- 8 niedużych cebul
- 3 kwaśne jabłka
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- cukier
- sól i pieprz
- pół szklanki octu winnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebule obrać i sparzyć przez 2-3 min we wrzącej wodzie, a następnie przelać zimną woda i osączyć. Ostrożnie wyjąć z nich środki pozostawiając jedynie 2-3 wierzchnie warstwy. Środkowe warstwy drobno posiekać.
- Jabłka i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny i wymieszać z posiekaną cebulą.
- Farsz doprawić solą, pieprzem i cukrem, wymieszać i nadziać nim cebule.
- Ocet zagotować z połową szklanki wody. Do tak przygotowanej marynaty włożyć cebule i zostawić na 3 godziny.
- Po tym czasie wyjąć z marynaty i posypać po wierzchu drobno posiekanym czosnkiem.