Budyń z kalafiora - przepis na wegetariański budyń
2021-03-29
łatwy
70 min
4
Kalafiora można podawać w rozmaitych wersjach, także na słodko. Proponujemy przepis na wegetariański budyń z kalafiora, ciekawe połączenie wytrawnych i słodkich smaków. Brzmi ciekawie? I tak też smakuje! Oto przepis na budyń kalafiorowy przygotowany według sprawdzonej receptury.
SKŁADNIKI
- duży kalafior
- 4 jajka
- 1 szklanka śmietany
- 6 dag twardego startego sera
- 3 dag mąki
- 7 dag masła
- 1 łyżeczka cukru
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafiora wkładamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem cukru i gotujemy 25 minut. Odcedzamy i rozgniatamy widelcem.
- Z mąki i masła robimy jasną zasmażkę, którą rozprowadzamy śmietaną, zagotowujemy cały czas mieszając.
- Mieszamy kalafior z sosem, dodajemy ser, roztarte z masłem (2 dag) 2 żółtka, solimy do smaku. Mieszamy.
- Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy je z masą kalafiorową.
- Przekładamy do wysmarowanej masłem formy budyniowej (ma charakterystyczny kształt i zamknięcie, ale można wypróbować inne warianty formy).
- Zamkniętą formę wstawiamy do garnka w wrzątkiem, woda powinna sięgać do 3/4 jej wysokości. Gotujemy przez 45 minut pod przykryciem.
- Gotowy budyń z kalafiora wykładamy na półmisek. Podajemy na gorąco na przykład z sosem pomidorowym lub grzybowym.