Budyń z kalafiora - przepis na wegetariański budyń

2021-03-29
budyń z kalafiora
Autor: Shutterstock Wegetariański budyń z kalafiora
łatwy
70 min
4

Kalafiora można podawać w rozmaitych wersjach, także na słodko. Proponujemy przepis na wegetariański budyń z kalafiora, ciekawe połączenie wytrawnych i słodkich smaków. Brzmi ciekawie? I tak też smakuje! Oto przepis na budyń kalafiorowy przygotowany według sprawdzonej receptury. 

SKŁADNIKI

  • duży kalafior
  • 4 jajka
  • 1 szklanka śmietany
  • 6 dag twardego startego sera
  • 3 dag mąki
  • 7 dag masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafiora wkładamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem cukru i gotujemy 25 minut. Odcedzamy i rozgniatamy widelcem.
  • Z mąki i masła robimy jasną zasmażkę, którą rozprowadzamy śmietaną, zagotowujemy cały czas mieszając. 
  • Mieszamy kalafior z sosem, dodajemy ser, roztarte z masłem (2 dag) 2 żółtka, solimy do smaku. Mieszamy.
  • Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy je z masą kalafiorową.
  • Przekładamy do wysmarowanej masłem formy budyniowej (ma charakterystyczny kształt i zamknięcie, ale można wypróbować inne warianty formy).
  • Zamkniętą formę wstawiamy do garnka w wrzątkiem, woda powinna sięgać do 3/4 jej wysokości. Gotujemy przez 45 minut pod przykryciem.
  • Gotowy budyń z kalafiora wykładamy na półmisek. Podajemy na gorąco na przykład z sosem pomidorowym lub grzybowym.